Tips tegen fruitvliegjes

Featured image

Geen enkel fruitstuk is in de zomer veilig vanwege de fruitvliegjes. En als ze er eenmaal zijn, dan is het moeilijk om ze weer weg te krijgen. Of toch wel? Probeer deze huis-tuin-en-keukentips tegen fruitvliegjes eens! 

Tips tegen fruitvliegjes?

De officiële naam van de meest voorkomende fruitvlieg is drosophila menalogaster. Vaak wordt er gedacht dat vliegeneitjes op het fruit zitten. Dit is niet zo. Fruitvliegen komen van buiten naar binnen toe, zodra ze iets ‘lekkers’ ruiken. Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn en komen af op rottende en gistende producten, zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo’n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben, deze eitjes komen na een dag uit. Zo kan één overrijpe banaan al een ware fruitvliegenplaag veroorzaken.

Lees hieronder de tips om fruitvliegen te voorkomen en te bestrijden.

Fruit grondig wassen

Als je fruitvliegjes wilt voorkomen kun je fruit het beste grondig wassen onder stromend water voordat je ze op de fruitschaal legt. Laat het fruit niet langer dan twee dagen rijpen. Bewaar groente en fruit anders in een afgesloten bak of in de koelkast. Spoel bier- en wijnflessen goed om voordat je het ergens neerzet. Zorg er ook voor dat de vuilnisbak goed sluit en dat hij op tijd wordt geleegd.

Laagje rode wijn

Fruitvliegjes zijn ware alcoholisten. Zet daarom een lege wijnfles met klein bodempje rode wijn neer. Binnen de kortste keren zie je de eerste fruitvliegjes al sneuvelen.

Afwasmiddel met azijn

Zet een bakje met azijn en een druppel vloeibare zeep op de plaats waar je het meest last hebt van de fruitvliegjes. Ze zullen er snel in verdrinken. Ook kun je wat azijn in het putje van je wasbak en in het afvoerputje gieten. Daarin staat altijd water wat een ideale voedingsbron voor de fruitvliegjes is. Dit helpt vaak goed tegen fruitvliegjes

Sinaasappel met kruidnagel

Een truc die niet alleen werkt om nare geurtjes te verwijderen, maar ook helpt tegen fruitvliegjes is de sinaasappel met kruidnagels. Hoe? Snijd een sinaasappel doormidden en steek er wat kruidnagels in. Leg de volgende dag de andere helft van de sinaasappel neer.

Frisse lucht

Lucht je huis goed door; frisse lucht doet wonderen. Als de zon via het keukenraam naar binnen komt, is het belangrijk genoeg frisse lucht binnen te laten. Heb je al last van fruitvliegjes? Zorg ervoor dat de keuken goed schoon blijft en dat je regelmatig stofzuigt. Zo kun je larven en eitjes verwijderen.

Een reactie op “Tips tegen fruitvliegjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s