Voorkom vorstschade, ANTIVRIES.

Featured image

Nu het volop herfst is’ is er weer kans op nachtvorst. En dat betekent dat er maatregelen getroffen worden om vorstschade te voorkolen. Hoe krijg je je planten goed de winter door?En wat te doen met het kastje, de regenton en de potten die buiten blijven staan? Wij geven je 15 antivriestips!

1. Kuipplanten,

Zet je kuipplanten tijdig in de winterberging. De ene kuipplant is de andere niet; Olijfboom, Laurier en Agapanthus verdragen het goed als het een paar dagen licht vriest, maar Bougainvillea, Brugmansia, Cestrum en Tibouchina moeten voor de eerste nachtvorst echt naar binen. Twijfel je over de matevan winterhardheid, haal dan alle kuipplantennaar binnen voordat het gaat vriezen. Snoei de planten flink terug zodat ze minder ruimte innemen, controleer of er geen ziektes of plagen in de planten zitten en neem zo nodig maatregelen. Zet de plant in een koele ruimte bij 5-8°c. Het beste is het de planten naar binnen te halen met een niet te natte wortelkluit, anders is er in de winterberging eerder kans opschimmelvorming.

Kuipplanten die ’s winters hun blad verliezen zoals Fuchsia, Bougainvillea, Lantana en Abutilon zijn makkelijker te overwinteren, want deze kun je op een donkere plek zetten totdat ze in het prille voorjaar weer uit gaan lopen. Bladhoudende soorten zoals oleander, olijfboom, Laurier, Citrus en Callistemon hebben wel licht nodig tijdens het overwinteren. Zet ze niet te warm, want dan gaan ze niet in rust; ze zullen doorgroeien en slappe scheuten maken.

Geef de planten in de winterberging met genoeg water om te voorkomen dat ze uitdrogen. Ze verdampen’s winters namelijk  niet  veel  vocht waardoor een te natte kluit snel wortelrot geeft. Om schimmelvorming  te voorkomen  id het belangrijk  om de ruimte regelmatig te ventileren. Controleer de kuipplanten regelmatig  en verwijder  alle afgevallen en aangetaste  bladeren.

2.Vorstgevoelige planten,

Bescherm vorstgevoelige planten en pas geplante wintergroene struiken en coniferen niet alleen tegen vorst, maar ook tegen ochtendzon en koude oostenwind. Zon kan, net als wind, in combinatie met vorst veel schade aan bladhoudende planten veroorzaken omdat het blad dan snel uitdroogt. In beide gevallen verdampen de bladeren water, maar omdat de wortels in de bevroren grond staan, kunnen deze geen water opnemen met uitdroging als gevolg. Vast planten kun je eenvoudig afdekken met dennentakken – de afgedankte kerstboom is hiervoor ideaal – of met stro, droog blad ( bijvoorbeeld van beuk of eik) of boomschorssnippers.Zorg wel dat dit losse materiaal op zijn plek blijft liggen. Dat kan door rondom de vorstgevoelige plant kippengaas te zetten en hierin het stro, blad of de schors aan te brengen. Struiken en coniferen bescherm je het beste met vliesdoeken, jute, rietmatten of matten van wilgentenen. Gebruik als langdurig winterdek liever geen noopenfolie; dit materiaal ademt niet en kan – als de zon erop schijnt – juist  randwonden op de bladeren geven.

3.Zomerbollen & knollen,

Bol – en knolgewassen als Abessijnse gladiool (Gladiolus Callianthus ‘Murielae’ (Syn. Acidanthera bicolor), grootbloemige gladiool, Crocosmia, knolbergonia en canna bloeien vaak door tot de eerste vorst maar moeten wel voor het gaat vriezen de grond uit. Snijd de dtengels van deze vorst – gevoelige gewassen tot zo’n 10cm boven de grond af, haal de bollen en knollen uit de grond en laat ze enkele dagen drogen. Overwinter ze in kisrjes met hourzaagsel of potgrond op een droge, koele en vorstvrije plek.

Haal dahlia’s direct na de eerste vorst uit de grond. Knip de stengels af tot 10 cm, hang een label met de cultivarnaam aan elke plant en haal de knollen vervolgens uit de grond. Vaak wordt geadviseerd de knollen op een koele, droge plek ondersteboven te laten drogen waarna je ze in kistjes met potgrond of houtzaagsel overwintert ( de stengels moeten dan wel iets boven potgrond of zaagsel uitsteken). Maar ma’kerlijker en net zo effectief is het om de knollen met aanhangende Grond in kistjes te leggen en deze direct – onafgedekt – in een droge, koele en vorstvrije ruimte te zetten. Zorg’s winters in de opslagplaats voor voldoende ventilatie. Heb je geen zin in al dit gedoe? Dan kun je proberen je Dahlia’s en andere zomerbollen en – knollen in de vollegrond te laten overwinteren, als je tenminste niet op zware,  natte grond tuiniert. Knip de stengels af tot iets boven de grond en dek de groeiplaats van de plant af met een dikke laag compost, blad of stro. In een niet al te strenge winter kunnen de planten zo goed de winter doorkomen.

4. Koude bak,

Zelfs een koude bak kan bruikbaar zijn om planten in te overwinteren. Isobeer de bak dan wel goed met noppenfolie; hiermee kun je al een paar graden vorst buitenhouden. Vriest het heel hart, leg dan tijdelijk een rietmat of een stuk tapijt over de bak en leg datvast mee bakstenen of keien.

5. Kasje isoleren,

Heb je kweekkas nog geen grondige schoonmaakbeurt gegeven, doe dat dan alsnog voordat je de kuipplanten en andere vorstgevoelige planten erin zet. Spuit de kas van binnen en buiten af en ga daarna aan de slag met een borstel en warm water met een scheut bleekmiddel erin. Sla ook de kleinste hoekjes niet over, want juist hier overwintert allerlei ongedierte. Is de kas schoon, dan kun je hem isoleren met noppenfolie; dit scheelt enorm in de verwarmingskosten. Ook zullende planten in de kas in het voorjaar eerder uitlopen omdat de temperatuur in de kas eerder oploopt dan buiten.

6. Poreuze potten,

Terracotta potten vriezen makkelijk kapot, vooral als de terracotta heel poreus is en makkelijk water opneemt. Zet deze kwetsbare potten daarom bij strenge vorst tijdelijk in de garage of berging – of eventueel onder een afdak – of pak ze in met noppenfolie. Dit beschermt ook de plantenwortels, want planten in een pot zijn nu eenmaal gevoeliger voor vorst dan planten in de vollegrond. Ook een goede drainage is bij potten belangrijk – ook als het niet vriest -, zodat overtoĺlig water makkelijk weg kan. Zet de potten zo nodig op voetjes.

7. Buitenkraan aftappen,

Tap buitenkranen af om bevrirezing te voorkomen. Water zet immers uit als het bevriest waardoor de waterleiding kan springen. Lukt het niet om de kranen af te tappen, pak de kranen – en eventueel ook leidingen die aan de buitenkant langs de muur lopen –  dan goed in met noppenfolie.

8. Voetbal in de regenton,

Ook een regenton vriest makkelijk kapot als er water in zit. Heb je een ton met een kraantje dan kun je de ton eenvoudig legen door het water weg te laten stromen. Laat het kraantje de hele winter openstaan zodat de regenton niet opnieuw vol loopt. Het legen en vervolgens opbergen van een ton zonder kraantje is een heel gedoe. Makkelijker is dan ook om een plastic voetbal in de ton te leggen. Die zal de druk van het uitzettende ijs opvangen. Ook bij langdurige en strenge vorst is dit heel effectief gebleken! Voordeel is bovendien dat je de hele winter de beschikking hebt over regenwater.

 9. Leg rozen in de watten,

Om het rozen naar de zin te maken moeten ze het hele jaar in de watten worden gelegd, ook in de winter. Bescherm de voet van rozen door rondom een wel 15cm dikke laag aarde of compost aan te brengen. Compost heeft de voorkeur, want als je deze in het voorjaar rondom de rozenstruik uitspreidt, vormt hij meteen een goede bodemverbetering. Ook de entplaatsen van stamrozen hebben bescherming nodig. Pak ze goed in met stro, jute of vliesdoek en controleer tijdens de winter regelmatig of het matreriaal niet los is gewaaid.

10. Wacht met snoeien,

Bomen en heesters worden vaak in de winter gesnoeid. Snoei echter nooit tijdens een vorstperiode; de snoeiwonden kunnen dan invriezen waar – door het veel langer duurt voordat ze weer hersteld zijn.

11. Dik pak sneeuw,

Soms zijn er in november al flinke sneeuwbuien. Valt er een dik pak, schud de sneeuw dan tijdig van struiken, hagen, bomen, bamboe en coniferen. Sneeuw heeft namelijk een enorm gewicht, waardoor takken te ver kunnen gaan doorbuigen of – kunnen breken. In wintersportgebieden zie je vaak houten constructies rondom heesters staan om ze te beschermen tegen een dikke laag sneeuw. Bij ons is dat niet nodig – zo vaak en uitbundig sneeuwt het hier nou ook weer niet – maar is er veel sneeuw gevallen, dan is een rondje door de tuin geen overbodig luxe.

12. Gladde paden,

Strooi bij voorkeur niet met zout maar met scherp zand of fijn zaagsel, omdat dit niet schadelijk is voor plantenwortels. Ook as uit de kachel maakt gladde paden stroef. Gebruik dit echter niet te vaak, want het bevat veel voedingsstoffen en zouten; voor je het weet hebben de planten naast het pad een overdosis.

13. Pas geplant,

Heb je in het najaar rozen, struiken of bomen geplant? Deze kunnen omhoog komen door opvriezen of loswaaien door de wind, ze zijn immers nog niet goed geworteld. De wortels komen hierdoor los te staan – ze hebben geen contact meer met de aarde – waardoor ze makkelijk uitdrogen. Trap de grond rondom de stam daarom weer stevig aan. Doe dat echter op zware, natte klei met beleid; als je deze te stevig aantrapt, verdwijnt de voor de wortels onmisbare lucht uit de grond.

14. Vijver,

Haal de vijverpomp tijdig uit het water, maak de filters schoon en ruim de pomp op. Heb je vissen in de vijver? Zorg dan dat de vijver bij strenge vorst niet helemaal dichtvriest zodat er

altijd zuurstof bij het water kan. Plaats daarom tijdig een ijsvrijhouder in het water of – nog makkelijker – een bundeltje  riet, siergras of holle bamboestengels. Mocht je hiermee te laat zijn, zet dan een pan met heet water op het ijs zodat het smelt.  Hak nooit een wak in het ijs; de kans is groot dat de vissen doodgaan door de schokgolven die dit geeft.

15. Gazon,

Loop tijdens vorst niet over het gazon want dat zorgt voor aanzienlijk wat schade aan het gras.

Een reactie op “Voorkom vorstschade, ANTIVRIES.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s