Featured image

Het wordt ’s ochtends pas laat licht en ’s avonds alweer vroeg donker, en als het dan ook nog eens lang mistig is – Zoals aan het eind van het jaar wel vaker voorkomt – Kan het zomaar gebeuren dat je je tuin soms een groot deel van de dag niet eens ziet. Dan kun je alleen maar raden hoe de tuin erbij ligt. De momenten dat je je tuin wel kunt zien, kan hij je gelukkig niet ontgaan. Al die vurige herfsttinten schreeuwen om aandacht, zelfs als het blad al gevallen is en in hoopjes op de grond ligt.

Topper van de maand.

Uitgebloeide planten

Bloemen zijn in deze periode schaars, maar daarvoor hoeft de tuin niet minder interessant te worden. Uitgebloeide planten kunnen er namelijk ook nog schitterend uitzien. Hun enigszins melancholische aardetinten combineren prachtig met de laatst overgebleven, feestelijk gekleurde herfstbladeren.

Vogelvoer

Bessen zijn een vrolijke bonus, vogels in je tuin eveneens. Gelukkig vormen bessen en vogels een prima paar, want vogels zijn dol op. Eén kranttekening: hoe meer vogels , hoe sneller ze je van je bessen afhelpen. De minst lekkere bessen blijven het langst hangen. Maar als het echt koud wordt, zijn vogels niet meer zo kieskeurig.

Berberis x rubrostilla

De zuurbes is een goede, vitamine c – rijke voedselbron voor vogels. De bessen blijven tot ongeveer december hangen.

Details * bloeitijd: Mei – Juni * Hoogte: 1-1,50m

Symphoricarpos albus

De sneeuwbes is een makkelijke plant maar hij maakt zelden écht de blits. Behalve in de winter, wanneer de witte bessen nog steeds aan de kale twijgen hangen. De vogels bewaren deze bessen tot het laatst.

Details * Bloeitijd: Juli – Aug * Hoogte: 1,50m

Sorbus’ Princesse Sturdza’

De inheemse lijsterbes (Sorbus aucuparia) is zijn bessen voor de herfst al kwijt, maar de roze bessen van deze cultivar laten de vogels veel langer met rust. Dat geldt ook voor cultivars met witte bessen.

Details *Bloeitijd: Mei * Hoogte: 5-6m

Ilex aquifolium ‘bacciflava’

De vrouwelijke hulstplanten krijgen bessen, mits er een mannelijke plant in de buurt staat. ‘Bacciflava’ is een vrouwelijke plant met lang houdbare, helder gele bessen.

Details * Bloeitijd: Mei – Juni * Hoogte: 3-4m

Cotoneaster horizontalis

Deze dwergmispel is zo ‘gewoon’ dat je hem niet zo snel in eigen tuin zult planten. Toch is het een prima bodembedekker voor moeilijke plekken. In het najaar produceert hij fraaie, rode bessen die heel populair zijn bij vogels.

Details * Bloeitijd: Mei – Juni * Hoogte: 40 cm

Recyclebaar

We proberen steeds iets duurzaam te leven en streven ernaar zo veel mogelijk te recyclen. Wat nog goed is, wordt hergebruikt. Dat kan ook in de tuin. Snoei je uitgebloeide planten niet meteen tot de grond af, maar geniet er nog even van. Ze kunnen nog best een tijdje mee.

Hydrangea paniculata

Hortensiabloemen bieden bijzonder veel waar voor hun geld. Na de eindeloos lange bloei heb je ook nog eens eindeloos lang profijt van de uitgebloeide bloemen.

Details * Bloeitijd: Juli – Sept * Hoogte: Afhankelijk van de cultivar

Echinacea purpurea

De karakteristieke zaadkegels kleuren prachtig donkerbruin, haast zwart, waardoor ze mooi tegen lichtgrijs of geel verkleurde siergrassen afsteken.

Details * Bloeitijd: Juli – Aug * Hoogte: 50  80 cm

Dipsacus fullonum

De tweejarige kaardenbol kan de hele winter blijven staan. De stelenzijn zo stevig dat ze een najaarsstorm makkelijk trotseren. Vogels zijn gek op de zaden. Zaden die niet worden opgegeten, vinden hun weg naar de tuin, zodat je de plant nooit meer kwijtraakt.

Details * Bloeitijd: Juli – Aug * Hoogte: 1,50 – 2m

Echinops ritro

Kogeldistels vormen fraaie, ronde zaadhoofden die de hele winter overeind blijven. Niet snoeien tot het voorjaar!

Details * Bloeitijd: Juli – Aug * Hoogte: 1 m

ptelea trifoliata

In de zomer zijn de zaden van de lederboom vlezig zachtgroen, maar ze verdrogen langzaam tot perkamentachtig bruin. Winterse buien nemen steeds wat van die zaden mee, maar er blijft nog genoeg hangen om van te genieten.

Details * Bloeitijd: Juni * Hoogte: 5 -9 m

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s