11 makkelijke hapjes om tijdens de feesten te scoren.

Veel vrienden, maar weinig plaats? Maak hapjes in plaats van een volledig menu en laat iedereen zitten waar hij of zij wil. Je zal zien: super gezellig.

* Roze pompelmoes met grijze garnalen en yoghurtdressing (voor 8 hapjes)

Snij een roze pompelmoes in fijne plakjes (zonder de vliesjes) en verdeel over 8 potjes. Schep er telkens een eetlepel grijze garnalen bij. Meng een potje Griekse yoghurt met peper, zout, een beetje citroensap en fijngesneden bieslook. Schep bij de garnalen.

* Tartaar van makreel, komkommer en granny smith (voor 8 personen)

Snij 4 verse makreelfilets (of een stuk rauwe zalmfilet) in niet te kleine stukjes. Meng die met dezelfde hoeveelheid blokjes komkommer en granny smith. Voeg er een beetje limoensap, olijfolie en fijngesneden dille aan toe. Breng op smaak met peper en zout. Werk af met een paar plakjes avocado.

* Erwtensoepje met schuim van room en geitenkaas (voor 8 soepjes)

Leg 2 plakjes gandaham op een bakplaat en laat ± 20 minuten drogen in een oven van 100°C. Stoof 1/2 fijngesneden wit van een prei glazig in wat boter. Overgiet met 1/2 liter groentebouillon en laat 10 minuten pruttelen. Voeg dan 2 kopjes diepvrieserwten en 5 blaadjes munt toe. Laat nog even koken en mix dan glad. Breng op smaak met peper en zout, en giet door een zeef. Breng 1,5 dl room aan de kook. Voeg 4 eetlepels verse geitenkaas (of Philadelphia) toe en mix tot een schuim (in de blender, met de staafmixer of met een cappuccinoschuimer). Giet de soep in glaasjes en schep het schuim erbovenop. Werk af met de gedroogde ham.

*Gegrilde auberginerolletjes met paprikacrème en rucola (voor 8 rolletjes)

Snij een grote aubergine in de lengte in 8 dunne plakken. Bestrijk die met olijfolie en gril in een grillpan. Snij een gele paprika in blokjes. Bak die beetgaar in wat olijfolie en mix ze dan in de blender of met de staafmixer glad en meng met een paar eetlepels mascarpone, en peper en zout. Bestrijk de aubergineplakjes met de crème, beleg met rucola en rol op.

*Tarte tatin van tomaat (voor 8 stuks)

Snij 2 romatomaten in dunne ronde plakjes. Giet in 8 holtes van een muffinvorm telkens een theelepel balsamico en een paar druppels olijfolie, en bestrooi met peper en zout. Leg daarop telkens 2 à 3 plakjes tomaat, en daarbovenop een blaadje basilicum. Druk er telkens een uitgesneden rondje bladerdeeg op dat precies past. Zet 25 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Snij de randen van de bladerdeegjes voorzichtig los met een mesje. Draai de muffinvorm dan om met een snijplank ertegenaan gedrukt, zodat de taartjes op je plank vallen. Serveer met een blaadje basilicum.

*Frittata met courgette en kruiden (voor 8 hapjes)

Snij ½ courgette in kleine blokjes en bak die kort in olijfolie. Snij een bosje basilicum, bieslook en bladpeterselie fijn. Kluts 4 eieren met een scheutje room, peper en zout. Schik de courgettes en kruiden in een kleine beboterde ovenschotel en overgiet met de eieren. Zet 20 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Stort de frittata dan op een plank en snij in stukken.

*Taboulé met granaatappel (voor 8 porties)

Giet 30 gram couscous in een diepe kom. Snij 2 tomaten in blokjes en voeg ze met de pitjes en het sap toe aan de couscous. Snij 1/2 rode ui en een knoflookteentje fijn en voeg ze toe aan het mengsel. Voeg vervolgens een bosje fijngesneden bladpeterselie en munt toe. Overgiet met het sap van een citroen en een flinke scheut olijfolie. Breng op smaak met peper, zout en wat komijnpoeder. Werk af met een handje granaatappelpitten. Roer af en toe om en laat minstens 30 minuten trekken.

*Gegrilde vijgen met pecorino en balsamicosiroop (voor 8 porties)

Halveer 8 vijgen en bestrijk de snijkanten daarvan met wat olijfolie. Gril ze kort in een hete grillpan. Serveer met wat geschaafde pecorino en balsamicosiroop (kant-en-klaar).

*Vanilleroomwafeltjes (voor 8 stuks)

Klop 2 dl room stijf met 4 eetlepels poedersuiker en de zaadjes van een gehalveerd vanillestokje. Bestrijk 8 kleine wafeltjes (kant-en-klaar) met dat mengsel en druk het in de gaatjes.

*Soesjes met warme chocoladesaus (voor 8 porties)

Laat een doos soesjes (vers of uit de diepvriesafdeling van de supermarkt) ontdooien. Giet 1,5 dl room in een steelpan en breng aan de kook. Haal van het vuur en voeg dan 125 g pure chocolade (in stukjes) toe. Roer tot je een gladde chocoladesaus hebt. Schik de soesjes op bordjes en overgiet met de chocoladesaus. Bestrooi met bloemsuiker.

*Pain perdu van brioche en crème anglaise (voor 8 porties)

Snij een half briochebrood in stukjes en verdeel die over 8 vuurvaste kommetjes. Overgiet met crème anglaise (kant-en-klaar) en zet 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Bestrooi eventueel met gehakte nootjes.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s