9 trucjes om handiger schoon te maken.

Ik snappen dat je de wekelijkse schoonmaak het liefst zo snel mogelijk achter de rug hebt. Een goede routine is daarbij onontbeerlijk.

Check dus vooral onderstaande punten voordat je de stofzuiger uit de kast plukt. Het zou je een hoop tijd kunnen schelen bij het schoon houden van je huis.

Volg je de van-boven-naar-beneden regel?

Ja, stofzuigen is een van die klusjes die je relatief snel kunt doen. Zeker als er veel stof en troep op de grond ligt, is het ook nog eens een zeer bevredigende bezigheid. Toch kun je beter eerst stoffen en daarna pas zuigen. Anders blijf je bezig.

Sorteer het wasgoed

Hoe verleidelijk het ook is om al het wasgoed in één keer in de machine te kieperen: doe het niet. Controleer of wasgoed bij elkaar kan qua kleuren en materiaal, maar kijk ook naar het type goed. Als je een dekbedhoes bij je sokken en ondergoed in gooit, weet je zeker dat je na de wasbeurt al het kleine grut uit de hoes mag gaan plukken.

Was je ramen niet als de zon schijnt

Dat geeft strepen, hoe snel je ook probeert het raam droog te trekken.

Gebruik je stofzuiger op de goede manier

Heeft je stofzuiger een roterende borstel? Zet die dan uit op gladde oppervlakken. Door de beweging van de borstel verspreidt het stof zich, in plaats van dat je het opzuigt.

Je servies afspoelen als het daarna de afwasmachine in gaat, is onnodig

Ja, je moet de etensresten en de ergste viezigheid van je borden en pannen schrapen, maar je hoeft ze niet eerst helemaal af te wassen als het spul daarna de afwasmachine in gaat. Je borden worden er niet schoner van. Mocht je de afwas al in de machine hebben, en ‘m nog niet laten draaien, dan kun je altijd voor het ‘alleen spoelen’ programma kiezen om te voorkomen dat de viezigheid aankoekt.

Laat schoonmaakmiddel intrekken

Echt, schimmel en vieze plekken verdwijnen een stuk makkelijker als je het schoonmaakmiddel even laat intrekken. En het scheelt je een tennisarm van het boenen

Schoenen uit bij de deur

De vuil en modder die je mee naar binnen loopt, gaan geheid een eigen leven leiden. Lekker je pantoffels aan dus bij de voordeur. Investeer ook in twee goede deurmatten, eentje voor binnen en eentje voor buiten.

Een kledingroller gebruiken tegen huisdierhaar is oké, behalve als…

Je huisdier extreem verhaart. Of als je al een paar dagen (weken) geen kattenhaar meer hebt opgeruimd. In die gevallen kun je beter vochtige rubberen handschoenen gebruiken.

En tot slot

Vergeet niet dat ook je schoonmaakspullen af en toe een poetsbeurt nodig hebben. Vervang de zak in je stofzuiger of gooi de bak leeg waarin het vuil wordt verzameld. Was je dweilen en poetsdoeken en gooi wat wc-reiniger in de houder van de wc-borstel. Zo blijft je ‘gereedschap’ schoon en heb je er langer plezier van.

Advertenties

5 thoughts on “9 trucjes om handiger schoon te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s