In de toekomst is Chicago opgedeeld in vijf verschillende facties. Elke factie hecht belang aan een bepaalde waarde: zelfverloochening, onverschrokkenheid, vriendschap, oprechtheid of eruditie. Zodra je zestien wordt zul je moeten beslissen bij welke factie je wilt horen voor de rest van je leven. Deze keuze beïnvloed je complete levensstijl en je zult als je een andere factie kiest dan waarin je geboren werd je familie achter laten.

De vijf facties

Om te voorkomen dat er ooit nog oorlog uitbreekt is Chicago in de toekomst verdeeld in vijf facties. Iedereen is het erover eens dat een oorlog uitbreekt door de tekortkomingen van de mens en dat het niet ontstaat door geloof, ras of politiek. Ze zijn het echter niet eens over de specifieke tekortkoming die dit veroorzaakt, zo ontstonden de vijf facties die elk de voor hen juiste waarde nastreven. Zo gelooft onverschrokkenheid in de kracht van moed en veroorzaakt volgens hen lafheid oorlog. Vriendschap gelooft juist in samenwerking en zij zien buitensluiting als de zwaarste tekortkoming. Oprechtheid vereist van zijn leden complete eerlijkheid ten alle tijden, liegen is het begin van een oorlog voor hen. Mensen die bij zelfverloochening horen cijferen zichzelf weg om een ander te helpen. Je dient het de ander zo gemakkelijk mogelijk te maken en zo aardig mogelijk te zijn zelfs als je het daardoor zelf minder gemakkelijk hebt. Eruditie staat voor geleerdheid, vergaar zoveel mogelijk kennis zodat het gebrek eraan geen onnodige wanorde begint.

Tris

Beatrice is zestien jaar oud ze is opgegroeid in zelfverloochening en het is nu tijd om een keuze tussen de facties te maken. Ze vindt het moeilijk om voor haar oude factie te kiezen, aangezien ze het erg zwaar heeft met zichzelf wegcijferen voor een ander. De test die bij haar afgenomen wordt om je te helpen een keuze te maken is niet duidelijk. Ze is afwijkend en het wordt haar meteen duidelijk gemaakt dat afwijkend zijn heel gevaarlijk is. Bij het keuze moment kiest ze voor onverschrokkenheid, ze laat hierdoor al haar familie achter. Voor ze zich daadwerkelijk aan mag sluiten bij onverschrokkenheid zal ze een serie met zware tests moeten doorstaan. Ze wordt getraind samen met de andere aspiranten (degene die net als zij voor onverschrokkenheid kozen), ze wordt zowel fysiek als mentaal zwaar getest. Beatrice kiest een nieuwe naam (Tris), ze leert zichzelf beter kennen en haar karakter groeit enorm naarmate het boek vordert. Ze ontdekt nieuwe eigenschappen en versterkt oude, Tris vergeet nooit waar ze vandaan komt en ze wordt mentaal en fysiek heel sterk. Ze maakt nieuwe vrienden en ook vijanden. Tris ontdekt dat niet iedereen even moedig is maar dat je vele vormen van moed hebt. Ze is enorm dapper en ze zal doorgaan tot het bittere eind om te doen waar ze voor staat. Tris wordt ook nog voor het eerst verliefd tijdens haar training en tests, dit is een leuke wending en verzacht het verhaal. Hierdoor heb je een goede balans tussen de af en toe wel heel harde realiteit en het toch doorgaan met het leven.

Wrijvingen

De facties zijn er om een oorlog te voorkomen maar dit systeem is gedoemd te mislukken. Moed kan makkelijk omslaan in dwaasheid, kennis maakt hongerig naar macht. Elke waarde balanceert op de rand en elk moment kan een wankeling een grote chaos ontketenen. Zelfverloochening en eruditie kunnen elkaar niet meer uitstaan tot op het punt dat eruditie van zelfverloochening af wil. En zij zijn niet de enige met wrijving alle facties vinden het moeilijk om elkaar te accepteren zoals ze zijn. Eruditie beraamt een plan om iedereen achter zich te scharen en zelfverloochening uit te schakelen. Uiteindelijk lukt het ze om via een ingenieuze uitvinding onverschrokkenheid te manipuleren dit is het begin van een oorlog. Tijdens deze problemen doet Tris er alles aan om de oorlog te stoppen en de mensen van wie ze houdt te beschermen. Tris is afwijkend en ze blijkt niet de enige te zijn, mensen willen je dood hebben als je afwijkend bent. Toch helpt het haar op het juiste moment om afwijkend te zijn en ze zal strijden om te overleven.

 

 

Advertenties

6 gedachtes over “Inwijding (Divergent) Veronica Roth

    1. als ik eerlijk mag wezen vind ik de boek veel beter. Is ook minder te zien in de film, dat het geschreven is in de boek. Soms is het voor mij de film een teleursteling. Ben nu de tweede boek van Divergent aan het lezen. Ik raad je dan aan om eens de boek te lezen 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s