image1

Wat als je hele wereld een leugen was?   Wat als een enkele keuze alles veranderde? Wat als liefde en loyaliteit je dingen liet doen die je nooit verwacht had?

Samenvatting 

De oorlog tussen Eruditie en de andere facties is afgelopen: het is duidelijk geworden dat er een samenleving buiten Chicago bestaat en dat een voorouder van Tris daar veel mee te maken heeft. De factielozen hebben nu de leiding en proberen een maatschappij zonder facties te bouwen terwijl ze zich afvragen of ze de stad moeten verlaten om te kijken wat daarbuiten is en de ellende daar met hulp van Afwijkenden aan te pakken, zoals Edith Prior voorspelde.

Tris zelf zit samen met een aantal anderen in de gevangenis omdat ze Eruditie op eigen houtje heeft aangevallen. Tobias doet bij zijn moeder Evelyn, de leider van de factielozen, alsof het uit is tussen hem en Tris om aan informatie te komen over Evelyns plannen. Er is al een groep mensen die zich de Loyalen noemt en die de stad uit wil – een groep waar Evelyn vanaf wil.

Caleb wordt ter dood veroordeeld omdat hij Jeanines rechterhand was. Tijdens een demonstratie van factielozen wordt Edward doodgeschoten en kort daarna wordt Tris gerekruteerd door de Loyalen. Zij worden aangevoerd door Cara en Johanna en met z’n allen bereiden ze een plan voor om de stad te redden van Evelyns dictatoriale regime. Tris, Tobias, Christina, Peter, Tori, Uriah en Cara zullen weggaan om uit te zoeken wat er buiten de stad is: de andere Loyalen zullen de factielozen afzetten en de facties in ere herstellen. Tobias bevrijdt Caleb uit de cel en ze nemen hem mee de stad uit. Nadat ze met een trein naar het hek zijn gegaan, worden ze aangevallen door factielozen, waarbij Tori omkomt.

Eenmaal buiten het hek komen ze in een vervallen stad en worden benaderd door Amar, Tobias’ doodgewaande en bovendien Afwijkende inwijdingsdocent, en Zoe. Zij geeft Tris een foto waar haar moeder ook op staat en vraagt hen met haar en Amar mee te gaan omdat ze net als Edith Prior zijn. Ze gaan naar een sterk beveiligde compound en komen bij het Bureau voor Genetisch Welzijn. Het hoofd daarvan, David, vertelt hen eindelijk hoe alles zit.

Eeuwen geleden begon de regering van de Verenigde Staten met genetische manipulatie om de goede eigenschappen van burgers te versterken. Dat ging echter mis en het gevolg was mensen met beschadigd, zwak DNA die tegen de regering in opstand kwamen. De Zuiverheidsoorlog brak uit en vernietigde het grootste deel van de VS. Toen de oorlog eenmaal voorbij was, werden de mensen met beschadigd DNA – bij wie een bepaalde eigenschap sterk was uitvergroot waardoor ze andere eigenschappen misten, in een aparte samenleving geplaatst, in facties. Zo zouden ze zich op eigen houtje kunnen ontwikkelen, tot er generaties later mensen zouden zijn zonder beschadigd DNA: de Afwijkenden. Het was nooit de bedoeling dat zij door de Erudieten opgejaagd zouden worden. De mensen van het Bureau hielden de samenleving continu in de gaten en hebben dus alles gezien wat er is gebeurd.

David vertelt Tris dat haar moeder een van de mensen was die de waarheid over de samenleving wist en Tobias hoort van Amar dat Tori’s broer, die ze altijd heeft willen wreken omdat ze dacht dat hij vanwege zijn Afwijkendheid was vermoord, helemaal niet dood is. De mensen van het Bureau smokkelden Afwijkenden weg uit de stad  door hun dood in scène te zetten toen Jeanine begon met haar jacht op Afwijkenden. Amar vertelt Tobias dat het proces van Marcus binnenkort zal beginnen in de stad.

David vertelt Tris dat haar moeder uit de Rand – een gebied tussen genetische experimenten en gewone steden in waar veel genetisch beschadigde mensen leven – kwam en als zestienjarige in Onverschrokkenheid werd geplaatst toen Jeanines voorganger Afwijkenden begon op te jagen. Hij geeft Tris het dossier van haar moeder waar alle informatie in staat.

Tris en Tobias laten zich door laborant Matthew genetisch onderzoeken. Hij vertelt dat dingen als simulatiebewustzijn en immuniteit voor serums tekenen zijn van genezen genen. Uit het onderzoek blijkt dat Tobias wel het simulatiebewustzijn heeft, maar dat zijn genen niet genezen zijn – hij is dus niet Afwijkend.
Tris ontdekt dat haar moeder de dochter was van een te agressieve politieagente en een te zwakke leraar en van huis wegliep toen haar moeder haar vader vermoordde. Ze werd toen door het Bureau opgenomen. Marcus’ vonnis luidt dat hij wordt verbannen uit Chicago.

Tris ontdekt via haar moeders dagboek dat Natalie voor Eruditie had moeten kiezen, maar dat niet deed toen ze op school verliefd werd op de Erudiete Andrew, die dolgraag wilde overstappen naar Zelfverloochening. Ze geeft Caleb het dagboek van hun moeder en hij vertelt haar dat Edith Prior een medewerkster was van het Bureau die zich wilde laten overplaatsen naar Chicago.

Nita, een genetisch onderzoeker, vraagt Tobias zich aan te sluiten bij haar en anderen die het niet eens zijn met de ideeën van het Bureau. Hij zegt ja en ze neemt hem mee naar een woonwijk in de Rand. Nita’s vrienden Mary en Rafi vertellen Tobias dat genetisch beschadigden erg oneerlijk worden behandeld en dat ze daarom in opstand willen komen.

Tobias vertelt alles aan Tris en neemt haar mee als hij weer met Nita afspreekt. Ze toont hen het bewijs dat ze de waarheid spreekt. Het Bureau heeft altijd gedaan alsof er voor de Zuiverheidsoorlog niets aan de hand was in de samenleving, terwijl er toen ook oorlogen waren. Bovendien vonden ze het zo belangrijk dat de experimenten door konden gaan dat ze Jeanine hielpen met de aanval op Zelfverloochening toen de leiders daarvan de waarheid bekend wilden maken. Zij leverden het aanvalssimulatieserum en hebben bovendien ook het geheugenserum ontworpen dat ervoor zorgt dat iemands hele leven wordt uitgewist,

Nita en haar vrienden zijn van plan om dat geheugenserum te stelen, zodat het Bureau niets kan doen als een experiment dreigt te mislukken. Tobias wil aan het plan meewerken, maar Tris vermoedt dat er meer achter zit en ze krijgen slaande ruzie omdat ze elkaar niet (genoeg) vertrouwen..

Matthew blijkt te weten van Nita’s plan, alleen gaat het haar inderdaad niet om het geheugenserum maar om een doodsserum, waarmee zij en haar vrienden voor een hoop ellende willen zorgen. Net als Tris en Matthew dat aan David willen gaan vertellen, vindt er een explosie in het gebouw plaats – waarbij Uriah gewond raakt. Tris weet te voorkomen dat Nita en haar vrienden, die David proberen te dwingen hen toegang te geven tot het lab waarin het serum zich bevindt, binnenkomen door hen neer te schieten.

Eenmaal in veiligheid hoort Tris dat zowel Uriah als Nita in kritieke toestand zijn en dat Tobias is gearresteerd omdat hij het alarm heeft uitgeschakeld zodat Nita kon aanvallen. Tris gaat naar hem toe en vertelt wat er is gebeurd en hoe boos ze is. Hij wordt vrijgelaten omdat zijn gedrag geweten wordt aan zijn genetische beschadiging.

Tris wordt door David gevraagd een opleiding te volgen tot zijn adviseur. Ook al haat ze hem omdat hij heeft samengewerkt met Jeanine, toch zegt ze ja. Tegelijkertijd sluit ze zich samen met haar vrienden en Matthew aan bij een groep mensen die het Bureau op een andere, vreedzamere manier willen aanvallen. Tris en Tobias zijn nog altijd boos op elkaar en Tris praat ook niet met Caleb, die ze niet kan vergeven omdat hij bijna medeverantwoordelijk is geweest voor haar dood toen ze door Jeanine vastgehouden werd. Op de bewakingsbeelden in de compound is te zien hoe in Chicago de Loyalen, onder leiding van Johanna en Marcus, een wapenopslag van de factielozen overvallen.
Tris realiseert zich dat ze van Tobias houdt en dat hun verschillen ze juist sterker maken en dus leggen ze hun ruzie bij.

Tijdens een raadsvergadering hoort Tris dat Evelyn in haar hoofdkwartier een voorraad doodsserum heeft waarmee ze een aanval van de Loyalen meteen kan afweren. Om dit te voorkomen wil David het Chicago-experiment resetten en de geheugens van alle inwoners wissen. Het blijkt dat hij dat al eens eerder heeft gedaan na een opstand: daarom is de wijk van de factielozen zo vervallen en niet, zoals Tris altijd dacht, door gebrek aan onderhoud. Ze is woedend dat hij alle mensen die belangrijk voor haar zijn gewoon weg wil vagen. Samen met de anderen besluit ze het geheugenserum in virusvorm – het wordt dan door de huid opgenomen – te gebruiken op de Bureau-medewerkers om de reset tegen te houden. Als blijkt dat Uriah, die al die tijd in coma heeft gelegen, hersendood is, besluiten ze om zijn familie uit de stad te halen zodat ze afscheid kunnen nemen.

Tris gaat met Nita praten en die vertelt haar dat David de enige is die de code tot het Wapenlab heeft: als je de deur opblaast om binnen te komen, sterf je door het doodsserum dat dan in virusvorm vrijkomt. Tobias maakt een plan om het geheugen van een van zijn ouders te wissen zodat Evelyn niet alsnog een hoop mensen met het doodsserum zal aanvallen. Caleb is degene die zich aanbiedt om het Wapenlab in te gaan – en dus om te sterven door het doodsserum. Tris zal bij hem blijven terwijl Tobias naar Chicago teruggaat. Ze enten zichzelf allemaal in tegen het geheugenserum, behalve Peter. Eenmaal in Chicago, als hij samen met Tobias onderweg is naar Evelyn, blijkt dat hij zichzelf wil resetten om alle nare en wrede dingen die hij heeft gedaan te vergeten.

Tris brengt Calebs laatste levende minuten samen met hem door en hij vertelt dat hij dit doet om zich niet meer schuldig te hoeven voelen over zijn verraad. Op weg naar het lab worden ze achtervolgd door bewakers en Tris beseft dat ze teveel van Caleb houdt om hem te laten sterven. Ze laat hem achter en gaat alleen het lab binnen.

Tobias komt bij Evelyn en vraagt haar te kiezen: macht over de stad zonder hem of een nieuw leven met hem, zonder macht. Ze kiest voor hem. Hij geeft het serum aan Peter en die wist zijn geheugen ermee.

Tris vecht tegen het doodsserum en dat lukt: ineens staat ze oog in oog met David. Hij vertelt haar dat hij van haar moeder hield en op het moment dat Tris het geheugenserumvirus activeert, schiet hij haar neer. Ze sterft, weer herenigd met haar moeder.

Evelyn sluit een vredesovereenkomst met Marcus en Johanna, die erop gebaseerd is dat zij weg zal gaan en dat er een nieuwe, eerlijke maatschappij gesticht zal worden. Samen met Christina en de familie van Uriah gaat Tobias terug naar de compound, waar hen het vreselijke nieuws van Tris’ dood wordt verteld. De medewerkers van het Bureau zijn allemaal blanco en krijgen te horen dat zoiets als genetisch beschadigd niet bestaat.
Uriah wordt van de beademing af gehaald en sterft. Tobias kan maar nauwelijks omgaan met zijn verdriet om Tris.

Tweeënhalf jaar later is Chicago een gewone stad waar zelfs Randmensen zijn gaan wonen. Tobias en de anderen hebben elk een leven opgebouwd, met een baan die bij hen past in plaats van bij hun facties. Tijdens een kabelbaanritje verstrooien ze de as van Tris.

Advertenties

6 gedachtes over “Divergent 3 samensmelting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s