Versheid uit een potje.

image3

Ware geurboeketjes zijn ze, de verse kruiden. Ze voegen aroma én een buitengevoel toe aan je gerechten. Van apero tot dessert: kruiden zijn de heerlijkste voorbode van de lente..!

Rozemarijn.

Dit kruiden wordt al sinds het beging van de menselijke beschaving gebruikt, onder meer voor de bereiding van parfum en voor medicijnen. Traditioneel gold rozemarijn, opgehangen in een bosje, ook als een bescherming tegen onheil. Tegenwoordig zorgt zijn heerlijke, kruidige geur voor die unieke zuiderse toets in gerechten en brengt rozemarijn verfijning in stoofschotels, groenten en zelfs desserts.

Basilicum

Deze zeer aromatische plantje geeft een zoete, citroenachtige smaak aan ontelbare gerechten. Om zijn aroma optimaal te doen vrijkomen, plet je de verse blaadjes in de vijzel net voor je ze toevoegt aan de sauzen, vinaigrettes, salades, groentegerechten of paddenstoelen. In de Provençaalse en Italiaanse keuken is Basilicum de ster, vaak gecombineerd met knoflook, citroen, tijm en olijfolie. Thaise en rode Basilicum hebben zijn dan weer verassend van smaak.

Salie

De groen -grijs  zilveren blaadjes verspreiden een sterke, doordringende geur. Salie bevordert de spijsvertering. In de keuken wordt het spaarzaam gebruikt, omdat de sterke smaak een gerecht makkelijk kan gaan domineren. Erg lekker bij lam, varkensvlees en in marinades. In diverse Italiaanse schotels met kalfsvlees, zoals piccata en saltimbocca alla Romana, speelt het zelfs een hoofdrol.

Munt

Heerlijk in salades, soep, sauzen op basis van yoghurt en bij groenten zoals komkommer, courgette en verse erwtjes. Maar munt doet het ook prima bij geroosterd lamsvlees. Gesnipperd geeft het bovendien een heel nieuwe toets aan je mayonaise. Naast de klassieke munt en pepermunt kan je je ook eens wagen aan ananasmunt en chocolademunt voor het maken voor desserts.

Dragon

Deze plant wordt ook wel ‘drakenkruiden’ of ‘slangenkruiden’ genoemd en heeft langwerpige, small, gladde blaadjes. De smaak neigt naar peper en anijs en is een tikje zurig. Dragon is lekker bij een heleboel gerechten, en in het bijzonder bij kip, eieren, in salades en in sausjes zoals bearnaise en tartaar. Ook je gezondheid profiteert, want Dragon schept de honger aan, stimuleert een goede spijsvertering en kalmeert maagkrampen.

Tijm

Er zijn meer dan honderd soorten tijm met heel uiteenlopende geuren en smaken, afhankelijk van hun herkomst. Tijm is onmisbaar bij de meeste zuiderse groenten – tomaten, aubergine, courgette – en is een vaste waarde bij gevogelte, vis, wild en lamsvlees. Wordt ook vaak gebruikt in vleesvullingen, in breide vleeswaren en bij gegrilde gerechten.

Advertenties

2 thoughts on “Versheid uit een potje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s