9X Stoere materialen.

20150721074004

Wil je in je tuin een bepaalde sfeer creëren?  Dan moet je niet alleen de planten, maar ook de materialen daarop afstemmen. In de tuinen van Appeltern zagen we veel stoere materialen, elk met een eigen karakter.

1. Robuust.

Zo’n loofgang (of pergola) van robuuste rondhoutpalen past perfect in een tuin met een natuurlijk en ongedwongen karakter. De palen zijn van tammekastanjehout, een duurzame Europese houtsoort die onbehandeld heel lang meegaat. Begroeid met weeldige blauweregen is zo’n loofgang na enkele jaren een verrassend tuinelement dat voor hoogte in de tuin zorgt en een boeiend spel van licht en schaduw geeft. En als de blauweregen in het voorjaar is getooid met bloemtrossen is zo’n loofgang helemaal een plaatje!

2. Groen Kader.

Robuust en degelijk ogen deze betonnen panelen, die zijn gevat in rvs – profielen. Ze vormen een rustige, mooie achtergrond voor de klimhortensia’s. Deze sterke klimmers werken zichzelf via zuigwortels omhoog waardoor een klimsteun niet nodig is. De haagbeukenhaag (Carpinus betulus) die net boven de schutting uitkomt, zorgt voor een groen kader waardoor de panelen goed tot hun recht komt.

3. Flagstones.

Jarenlang hadden flagstones een oubollig imago maar inmiddels zijn ze weer helemaal hip! Hardstenen flagstones zijn niet alleen te gebruiken voor een terras of pad maar ook als wandbekleding, zoals in deze tuin. De grillige vormen zorgen voor een fraai patroon. Gecombineerd met de grove den, het gemêleerde grind en de bijzondere vaas zorgt de wand hier voor een enigszins mediterrane sfeer.

4. Meerpalen.

In een strandtuin mag een vlonderpad – hier vervaardigd van oude eikenhouten vlonderplanken – natuurlijk niet ontbreken, net zoals strandzand en droogtebestendige planten zoals blauwgrijze grasjes. De oude meerpalen, compleet met scheepskabel, maken het plaatje hier helemaal af.

5. Sloophout.

Deze wand van sloophout, gevat in een frame van cortenstaal, past helemaal bij de trend om oude materialen opnieuw te gebruiken. En waarom ook niet? Want behalve dat je op zo’n manier duurzaam bezig bent, creëer je een schutting met karakter, met planken die al een heel leven achter de rug hebben. De verschillende kleuren afbladderende verf zorgen hier voor een speels effect. Wil je een schutting die rustiger oogt? Neem dan opgeschilderde planken of schuur ze kaal. De doorkijkjes maken deze wand extra spannend en minder massief.

6. Zuidelijke sfeer.

De gestuukte muur in terracotta tint zorgt hier voor een warme, zuidelijke sfeer wat nog eens wordt versterkt door de halfverharding van graniet d’Or (ook wel dolomiet genoemd).  Gravier d’Or is gebroken kalkgedteente dat ook wat leem bevat en daardoor een stevige, verdichte ondergrond vormt. Deze halfverharding oogt heel natuurlijk en is met veel materialen te combineren.

7. Authentiek.

Woon je landelijk en wil je een tuinafscheiding die goed aansluit bij het omringende landgoed, dan is rustiek hekwerk een geweldige optie. Deze afscheiding is ter plaatse met de hand vervaardigd, volgens een oude Zweedse traditie. De dubbele boomstammen worden gedragen door verticaal geplaatste palen – eveneens (ongeschilde) boomstammetjes – wat voor een stevig geheel zorgt. Het fraaie lijnenspel geeft deze authentieke afscheiding iets extra’s. En ook dat je tussen de boomstammen door de achterliggende natuur ziet!

8. Industrieel

Ook in een niet op en top strakke tuin zijn industriële rooster – onder meer vaak gebruikt als loopbrug in machinekamers – goed als looppad toe te passen. Een ondergrond van kiezels oog hierbij erg mooi en heeft als voordeel dat regenwater snel weg kan stromen en onkruid minder kans krijgt.

9. Strak

Mooi in een strakke tuin – al dan niet in industriële sfeer – is een wand afgewerkt met rvs – platten, zoals hier. Ideaal om een lelijke muur of schutting weg te werken. Bijkomende voorbeeld is dat zo’n rvs – wand geen onderhoud vraagt.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s