image37GJVSL5

Die rozen in de tuin heeft, weet dat deze planten de nodige zorg vragen Snoeien, bemesten en zo nodig water geven, zijn bij de meeste soorten nodig om ze mooi en gezond te houden. Rozen staan ook bekend als lastposten… Daarom hier antwoorden op diverse rozenvragen.

1. Welke rozen kun je het beste op zandgrond planten?

Op zandgrond rozen het moeilijker, omdat deze grond minder voeding bevat en snel uitdroogt. Wil je hier toch rozen planten, dan moet je de grond voor aanplanten flink verbeteren door er coyaal compost te werken. En dan nog is het verstandig om hier bij de keuze van je rozen rekening mee te houden. Probleemloos op ( verbeterde) zandgrond zijn ‘Ballerina’ (sterke, eindeloos doorbloeiende roos met enkelvoudige roze met witte bloemen in ruilen, 120cm hoog) en ‘Heidetraum’ (ook deze roos bloeit lang door met halfgevulde fuchsiaroze bloemen, 90cm). Ook de Japanse bottelroos (Rosa rugosa) – en de verschillende cultivars hiervan – en de duinroos (rosa pimpinellifolia) doen het goed op schrale grond. Deze botanische soorten zijn sterk en gezond en hebben een natuurlijke uitstraling.

2. In Engeland zag ik eens een oude fruitboom, begroeid met een weelderige klimroos. Dit wil ik zelf ook proberen, waar moet ik dan op letten?

Ramblerrozen zijn hiervoor het meest geschikt. Deze krachtige rozen kunnen – afhankelijk van de cultivar – tot wel 15cm hoog worden; Let daarom bij aankoop wel goed op de hoogte. Plant de roos voor een optimale hoeveelheid zon en water bij voorkeur aan de zuidwestkant van de boom. Plant hem niet te dicht bij de stam maar op minimaal 30cm afstand en leid de scheuten naar de boom toe. Omdat de roos moet concurreren met de boom is het belangrijk om de ramblerroos in het eerste seizoen na aanplant voldoende te gieten. Vergeet vanwege deze concurrentie ook niet om de roos elk jaar twee keer te bemesten, in het vroege voorjaar en half juni.

3. Welke klimrozen bloeien ook in lichte schaduw?

Ook op wat minder zonnige plekken zullen sommige klimrozen goed gedijen. Ook hier is het belangrijk om jezelf eerst af te vragen welke type roos en welke kleuren je wilt; ook de hoogte en de geur kunnen bij aankoop een rol spelen. Mooie doorbloeiende rozen voor lichte schaduw zijn onder meer ‘Coral Dawn’ (Zalmroze),’Golden Showers’ (geel), ‘New Dawn'(zachtroze), Paul’s Scarlet Climber'(rood) en ‘Pink Cloud'(donkerroze). Je kunt ook kiezen voor een historische klimroos, deze vallen op door hun ‘ouderwetse’ bloemvormen en hun heerlijke geur. ‘Alberic barbier’ (crémewit) bloeit in lichte schaduw, net zoals ‘Allister Stella Gray’ (zachtgeel) of ‘Blairi no 2’ (roze). Laat je bij twijfel goed voorlichten door een gespecialiseerde kweker. Tip: maak je keuze als de rozen in bloei staan, dan weet je zeker dat de bloemen (en de geur) je aanspreken.

4. Mijn rozen krijgen zwarte vlekken op de bladeren, waarna ze geel worden en afvallen. Wat kan ik hiertegen doen?

De rozen zijn aangetast door sterroetdauw, een schimmel die bij rozen vaak voorkomt, vooral in een natte zomer. Sterroetdauw is lastig te behandelen; als de rozen al aangetast zijn, is het erg moeilijk om er nog iets tegen te doen. Er zijn diverse (chemische) middelen verkrijgbaar tegen schimmelziektes bij rozen, maar deze werken alleen preventief. Je zult dan regelmatig moeten spuiten vanaf het moment dat de rozen in het voorjaar uitlopen. Gebruik je liever geen chemische middelen in je tuin, dan is het zaak om de aangetaste, afgevallen bladeren consequent op te ruimen. Gooi ze in de afvalbak en niet op de composthoop. Knip ernstig aangetaste struiken na de bloei flink terug (en ontsmet vervolgens de snoeischaar met bijvoorbeeld brandspiritus!). Geef deze teruggesnoeide rozen daarna extra mest. Nog een tip om sterroetdauw minder kans te geven: geef rozen water aan de voet en zorgt dat de bladeren droog blijven.

5. Bij een van mijn stamrozen is een sterke scheut uit de grond opgekomen, deze heeft andere blaadjes dan de roos. Hoe kan dit?

Dit is zogenaamde wildopslag. Stamrozen worden – zoals de meeste rozen – veredeld op een onderstam die altijd bestaat uit een sterke, gezond soort. Vanuit deze onderstam kunnen soms krachtige scheuten ontstaan en omdat het om een heel andere soort gaat dan de stamroos die je hebt gekocht, oogt deze inderdaad heel anders. Wildopslag moet je – ook als je dit bij andere heesters ziet – altijd direct zo diep mogelijk weghalen anders gaat dit ten koste van de plant, in dit geval de stamroos.

6. Hoe vaak moeten rozen worden bemest? En welke mest raden jullie aan?

Rozen vragen veel voeding en alleen als ze voldoende mest krijgen, houd je ze gezond. Twee keer per seizoen bemesten is dan ook geen overbodige luxe. Geef de eerste keer mest maart, nadat je je rozen hebt gesnoeid, en geef door – en herbloeiende roze half juni een tweede mestbeurt. Behalve speciale rozenmest kun je ook ‘gewone’ gedroogde koemestkorrels rondom de voet van je rozen strooien.  Ook oude stalmest – die minimaal een jaar heeft gelegen – is zeer voedzaam. Geeft in het voorjaar circa 50gr organische mest per roos en in de zomer circa 25gr.

7. Ik heb weleens gehoord over zomersnoei bij rozen. Wat is dat?

Zomersnoei bij rozen pas je vooral toe om extra bloei te stimuleren door krachtige uitgebloeide scheuten wat terug te snoeien. Belangrijk is dat je deze scheuten afknipt vlak boven het derde vijfblad (gezien vanaf de uitgebloeide bloemen); er zal dan zeker een krachtige scheut uit de bladoksel ontstaan, die later in de zomer voor extra bloemen zal zorgen. Zorg wel dat de rozen in de eerste weken na de snoeibeurt voldoende vocht krijgen! Zomersnoei kun je toepassen tot half augustus. Bij eenmaal bloeiende rozen heeft zomersnoei geen zin en laat ook bottelrozen ongemoeid, als je in de nazomer en herfst tenminste wilt genieten van de mooie bottels! Tot eind juli kun je bij lelijk gevormde rozen of rozen die te groot zijn geworden ook vormsnoei toepassen door hier en daar wat scheuten terug te knippen.

Advertenties

Een gedachte over “Vragen over rozen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s