Beautiful Creatures.

image

Lena Duchannes is geen gewoon tienermeisje. Lena en haar familie worden al generaties lang achtervolgd door een vloek. Ethan Wate droomt over een mooi meisje dat hij nog nooit heeft ontmoet. Wanneer Lena in Gatlin komt wonen, op het oudste en meest beruchte landgoed in de omgeving, voelt Ethan zich op onverklaarbare wijze tot haar aangetrokken. Hij is vastbesloten om te ontdekken hoe en waarom zij zo met elkaar verbonden zijn. Lena doet haar best om de vloek en haar macht geheim te houden. Maar zelfs in een stadje waar nooit iets gebeurt, kan een geheim niet eeuwig verborgen blijven…

– Eerste zin

Er leefden slechts twee soorten mensen in onze stad.

– Samenvatting

Ethan Wate is altijd een onopvallende jongen geweest die het leven in het altijd sombere gehucht Gatlin verafschuwt. Dat verandert echter wanneer er plotseling een nieuw meisje op school komt, juist wanneer hij raar droomt over een meisje en overal een eng nummer hoort. Deze Lena Duchannes is het nichtje van Macon Ravenwood, de steenrijke kluizenaar van de stad. Ze vermijdt alle contact, maar er gebeuren vreemde dingen wanneer ze emotioneel wordt: het weer slaat om, ruiten breken of mensen worden getroffen door aparte ongelukjes. Zij en Ethan kunnen niet uit elkaars buurt blijven. Bovendien kunnen ze elkaars gedachten horen. Ze hebben samen een visioen op het moment dat ze allebei een gevonden medaillon vasthouden op Greenbrier, het landgoed naast Ravenwood. Het visioen gaat over ene Geneviene in de Burgeroorlog, en op het medaillon staan de initialen GKD en ECW de datum 11 februari – Lena’s verjaardag – 1865.

Wanneer Ethan het medaillon aan zijn heksachtige huishoudster en surrogaatmoeder Amma laat zien, raakt zij totaal in paniek en eist dat hij het terugbrengt naar waar hij het vond, maar in plaats daarvan laat hij het zien aan zijn drie oudtantes Grace, Prudence en Mercy. Zij vertellen dat op elf februari 1865 heel Gatlin door soldaten in de brand werd gestoken, behalve het Ravenwood-landgoed. De broer van de toenmalige Abraham Ravenwood verdween diezelfde nacht spoorloos. Ze vertellen ook dat de initialen op de zakdoek waarin het medaillon verpakt was, staan voor Sulla Treadeau, een waarzegster en voorouder van Amma – en dat ECW staat voor Ethan Carter Wate, Ethans eigen voorouder naar wie hij vernoemd is.

Die dag in de kerk krijgen Ethan en Lena opnieuw een visioen, waarin ze Geneviene en Ethans voorvader samen zien, vlak nadat de vroegere Ethan gedeserteerd is en terwijl het huis van Geneviene in vlammen opgaat.

Vlak nadat Ethan onverwachts Macon Ravenwood heeft ontmoet, die ook erg duister op het medaillon reageerde, biecht Lena haar geheim op: zij en haar familieleden zijn Casters, oftewel heksen met bovennatuurlijke krachten. Vlak na deze ontboezeming ontmoet Ethan Lena’s nicht Ridley, die hem meesleurt naar een familiediner en hem daarbij met haar kracht zodanig beheert dat hij bewusteloos raakt. Wanneer hij ontwaakt, vertelt Lena hem dat Ridley beschikt over de kracht van verleiding, dat haar tante Del (Ridleys moeder) het verleden en het heden tegelijkertijd waarneemt en dat Reece, Ridleys oudere zus, aan iemands gezicht kan zien wat voor persoon diegene is en wat hem bezighoudt. Larkin, Ridleys broer, en haar vader Barclay kunnen voorwerpen transformeren. En Lena vertelt dat Ridley Duister is geworden, dat alle Casters van hun familie op hun zestiende verjaardag ofwel Licht, ofwel Duister worden wat hun magie betreft en dat ze daar zelf niets over te zeggen hebben.

Op een nacht kort daarna volgt Ethan Amma naar het moeras en hoort haar praten met Macon Ravenwood, over het medaillon – dat Ethan ook heeft gezien in huize Ravenwood, om de nek van een vrouw op een portret – en over de relatie van Lena en Ethan. Lena weet niet wat ze hiervan moet denken, maar ze ontdekken wel dat een armband die ze van Macon heeft gekregen, de visioenen die ze samen met Ethan krijgt, blokkeert. Ze doet hem af en dan zien ze in een visioen hoe de vroegere Ethan sterft, in de armen van zijn geliefde Geneviève.

Samen met Marian, bibliothecaresse en vriendin van Ethans vorig jaar overleden moeder, ontdekken Lena en Ethan dat Geneviève bij de Lichte Casters hoorde, maar dat ze Duistere magie ging beoefenen in een poging haar geliefde Ethan te redden. Marian onthult dat zij toegang heeft tot alle informatie over de Casters.

Met Halloween redt Ethan Lena’s leven wanneer haar familie haar bijna doodt doordat ze haar tegen een zekere Sarafine willen beschermen. Lena’s familie begint te vermoeden dat Ethan ook magische krachten heeft omdat hij toegang had tot Ravenwood en Lena in alle mogelijke manieren kan beschermen.

Nadat Amma Lena op Thanksgiving heeft verteld dat de Sarafine die achter haar aan zit, haar eigen moeder is, gaan Lena en Ethan naar de geheime Casterbibliotheek en krijgen daar een visioen van Geneviève. Ze zien dat zij na het beoefenen van Duistere magie er niet in slaagde haar geliefde Ethan tot leven te wekken, maar juist een vloek over zich afriep waardoor willekeurige Caster-meisjes op hun zestiende verjaardag Duister zouden worden.

Hopend dat ze een manier zullen vinden om te voorkomen dat Lena Duister wordt, gaan zij en Ethan op zoek naar Genevieves bezweringenboek en vinden het in haar graf. Lena’s krachten worden sterker naarmate de tijd vordert en het wordt voor haar en Ethan fysiek steeds pijnlijker en moeilijker om bij elkaar te zijn. op school proberen de populaire kinderen en hun moeders alles om haar weg te krijgen, ze zetten zelfs een rechtszitting van de tuchtraad op touw. Link krijgt verkering met Ridley, die zich steeds meer met Lena bemoeit, terwijl zijn moeder degene is die de jacht op Lena leidt.

Lena en Ethan ontdekken in de studeerkamer bij Ethan thuis in de boeken van zijn overleden moeder een soort lettercode, alsof het een teken is: Eis jezelf op. Op de dag van Lena’s verjaardag wordt ze door Larkin meegenomen, met Ethan achter hen aan, naar het landgoed Greenbrier. Daar ontmoeten ze mevrouw Lincoln, de moeder van Link – die eigenlijk Sarafine blijkt te zijn, Lena’s moeder die wil dat ze Duister wordt. Dan zullen echter alle Lichte Casters in haar familie sterven, net zoals dat alle Duistere Casters in haar familie zullen sterven als ze ervoor kiest om Licht te worden. Maar als ze zichzelf Opeist voor het Duister, wat ze mag omdat ze de dochter van Sarafine is – de eerste Duistere Naturel in de Duchennes-familie – zullen zij en Ethan echt bij elkaar kunnen zijn. In een gevecht met zijn Duistere broer Hunting raakt Macon gewond en Ethan wordt door Sarafine doodgestoken. Lena en Amma wekken hem weer tot leven – waarbij Macon sterft, omdat het een ruil moet zijn. Lena’s krachten blijken zo sterk dat ze de maan die er moet zijn voor haar Opeising, geblokkeerd heeft zodat ze niet is opgeëist.

– Personages

Ethan Wate

Ethan is een jongen van rond de 16/17 die al zijn hele leven in het gehucht Gatlin woont, in Zuid-Carolina. Zijn moeder is een jaar geleden overleden en hij woont nu bij zijn vader, een schrijvende kluizenaar, en hun huishoudster annex surrogaatmoeder Amma. Ethan is een vrij doorsnee tiener met een passie voor literatuur en een saaie reputatie: hij speelt in het footballteam en krijgt wel aandacht van de populaire meisjes, maar wil niets met hen te maken hebben. Hij is nogal een grijze muis die altijd genoegen heeft genomen met zijn leven, maar diep van binnen toch meer wil. Als hij verliefd wordt op Lena, een meisje dat een heks blijkt te zijn, verandert alles: hij raakt onomkeerbaar betrokken bij haar lot en haar magie, en ontdekt een nieuwe kant van zichzelf. Een kant die dapper, vindingrijk, rechtdoorzee en intuïtief is. Hij is bereid voor Lena door het vuur te gaan en haar tegen alles te beschermen, ook al moet hij daarvoor met zijn eigen leven betalen – wat uiteindelijk ook bijna gebeurt. Maar hij wordt ook blind en naïef vanwege zijn kwetsbare positie en ziet niets anders meer dan zijn levenswerk: het beschermen van het meisje van wie hij houdt, waardoor hij zichzelf én andere mensen in gevaar brengt.

Lena Duchennes

Lena is een 15-jarig meisje dat praktisch in heel Amerika opgegroeid is door praktisch haar hele familie. Ze hoort bij een lange, machtige familie van Casters en kijkt met angst en beven uit naar haar zestiende verjaardag, omdat ze dan ofwel het donkere ofwel het lichte pad op zal moeten. Door dit vooruitzicht heeft ze altijd erg teruggetrokken geleefd: ze is sociaal niet erg bekwaam, is verlegen en bang voor wat normale mensen van haar vinden en met haar kunnen doen. Ze durft alleen echt zichzelf te zijn bij de mensen die ook krachten hebben: dan is ze vurig, opstandig, fel en zelfbewust. Haar krachten worden sterker naarmate haar verjaardag dichterbij komt, en ze kan het niet meer helpen dat ze die ook naar buiten laat komen als een manier om zichzelf te verdedigen tegen de beschimpingen van de mensen om haar heen. Ze kan erg emotioneel worden, heeft moeite met mensen vertrouwen en heeft het normale tienerprobleem: haar plek vinden in een wereld die zo anders lijkt dan zijzelf is.

Macon Ravenwood

Macon is de oom van Lena die haar in Gatlin onder zijn hoede neemt. Hij is een sterke Caster met heftige magie die het leven en de geest van mensen kan beïnvloeden zonder dat ze daar zelf erg in hebben. Hij is iemand die heel stevig in zijn schoenen staat, ervan overtuigd is dat hij precies weet wat hij doet en dat wat hij doet ook het goede is. Hij heeft een sterk karakter, wil de dingen naar zijn hand zetten en is net als Ethan bereid om alles op te geven om zijn nichtje te beschermen. Macon is degene die uiteindelijk met zijn eigen leven betaalt voor Lena’s (voorlopige) veiligheid.

Amma

Amma is de excentrieke huishoudster die al jarenlang bij Ethan, zijn vader – en tot een jaar geleden ook zijn moeder – in huis woont. Ze doet het huishouden, maar heeft eigenlijk ook de moeder- en echtgenotetaak overgenomen doordat ze voor hen allebei zorgt en ze er zo ongeveer toe dwingt om de juiste dingen te doen zodat ze goed terechtkomen. Amma blijkt ook magische krachten te hebben en met een soort voodoomagie contact te kunnen leggen met haar voorouders, maar ze kan ook toekomstvoorspellingen doen. Ze is een fel persoon, laat haar gevoelens nooit meespelen bij echt belangrijke beslissingen en is niet bang om hard voor iemand te zijn, als dat het beste voor diegene is.

Advertenties

3 thoughts on “Beautiful Creatures.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s