De 10 meest gestelde vragen aan de BV-kapper.

20170115025241Vet, droog, dun of grijs haar waar je geen raad mee weet? Je bent niet alleen.  BV-kapper Jochen Vanhoudt van Clientology geeft een antwoord op de tien meest voorkomde vragen in zijn salons.

1 Hoe voorkom ik dat mijn haar snel vettig wordt?

“Was je lokken niet te vaak en gebruik altijd een kleine beetje shampoo – denk aan een stip zo groot als een euromunt. Kies een product dat is ontwikkeld voor haar dat snel vettig wordt.Als het niet schuimt, neem geen extra shampoo, maar was een tweede keer. Wrijf niet te veel op je hoofdhuid, want dan stimuleer je de talgklieren en wordt je haar sneller vet. Gebruik conditioner alleen op droge puntjes. Eindig een spoelbeurt eventueel met een koude straal. Dat brengt de bloedcirculatie op gang gaat vettigheid tegen. Hou er rekening mee dat bepaalde producten uit de supermarkt siliconen bevatten die een soort film achterlaten op je kapsel en het vettig kunnen maken. Let er ook op dat je niet voortdurend met je handen door je haar gaat, want dan verplaats je het vet van de haarwortels naar de lentes. Handig:  met droogshampoo kun je het probleempje even maskeren.”

2 Waarom moet ik mijn puntjes laten bijknippen? 

“Het is gezond voor je haren. Als de punten broos zijn en splitsen, korten ze zichzelf in. Heb je normaal haar, dan doe je er goed aan om ze om de zes weken te laten bijknippen. Dames die hun haar kleuren of vaak werken met een platte tang mogen zelfs om de vijf weken langs langsgaan bij de kapper. Er is een groot verschil tussen broze en gespleten punten: de eerste categorie kun je nog verzorgen met een conditioner, olie of serum. Gespleten punten zijn niet te reden en breken uiteindelijk af. Je haar laten groeien zonder tussenkomst van de schaar heeft dus net een omgekeerd effect.  Bovendien kun je na een tijdje niet anders dan afscheid nemen van enkele centimeters. Dat je haar sneller groeit als je regelmatig laat bijknippen is een mythe: je lokken groeien vanaf de haarwortels. Het bijwerken van puntjes heeft er niets mee te maken.”

3 Kan ik haaruitval tegengaan? 

“Je hebt verschillende soorten haaruitval.  Heb je last van seizoensgebonden haarverlies, dan kan de apotheker je misschien helpen. Er bestaan bepaalde vitamine supplementen om je lokken sterker te  maken. Gebruik ze eventueel in combinatie met een shampoo tegen haaruitval. Als je fijn en  weinig haar hebt, help dit ook om je wortels stevig te houden. Er is ook een nieuwe, maar redelijk drastische en dure methode om haarverlies aan te pakken: sommige dermatologen spuiten vitaminen in je hoofdhuid. Als je hele plukken verliest, ga je best zo snel mogelijk naar een huidspecialist. Die kan nagaan wat aan de basis ligt van het probleem. Let wel: deze raad is alleen van toepassing op dameshaar. Haarverlies bij mannen is volledig hormonaal bepaald en dus een heel andere kwestie.”

4 Hoe krijg ik mijn grijze haren weg? 

“Trek je de eerste grijze haartjes niet uit omdat je schrik hebt dat er tien in de plaats komen? Dat is een fabeltje: natuurlijk krijg je erop termijn meer. Verwijder die eerste haartjes dus gerust. Zie je steeds meer grijs dan kun je het verdoezelen met een kleurspoeling die dicht bij je eigen haarkleur aanleunt. Een zachte spoeling zal lichtjes vervagen, waardoor je nooit met een duidelijke uitgroei zit.Herhaal om de zes tot acht weken. Er is ook nog een andere manier om grijze zones te maskeren. Ga op die plaatsen voor asblonde high-lights zodat ze minder opvallen. Nog een mysthe: je kunt niet van de ene op de andere dag grijs worden. Het haar dat begin te groeien is zilverkleurig, de rest is dode materie en houdt pigment vast.”

5 Hoe droog ik mijn haar het beste? 

“Je haar bevat schubben. Als je van boven naar onderen blaast, dan sluiten die zich door de warmte. Dat maakt je haar glad en glanzend. Wie van nature haar heeft dat mooi valt, kan een verstevigend product aanbrengen en het aan de lucht laten drogen. Krullenbollen blazen het best met een diffuser. Stel je droger in op de warmste stand en op de laatste blaasstad en laat je lokken erop rusten. Te veel wind is nefast omdat krullen dan gaan pluizen. Ondersteboven blazen is niet slecht voor wie meer volume wil. Als je froufrous niet van wortel tot punt blaast, kun je wel een vreemd resultaat krijgen. Gebruik altijd een brushing lotion of mousse die je lokken beschermt tegen de hitte. Duw de haardroger nooit tegen je haar, dan verschroeit het gegarandeerd. Blaas je coupe niet volledig droog: vochtig haar pluist minder en laat zich makkelijker bij brushen. Opgelet: werk je met een platte tang, dan is het best wel helemaal droog.”

6 Gaat mijn haar kapot van het kleuren?

“Kleurspoelingen zijn niet schadelijk en kleuringen met natuurlijke ingrediënten zoals henna kunnen je haar zelfs gezonder maken. Zodra je begint met echte kleuringen, vaak op basis van ammonia, kan je haar uitdrogen en dat heeft mogelijk een nadelig effect op de kleur. Hoe droger het haar, hoe sneller de kleur wordt losgelaten. Er bestaat een gouden regel om dit te voorkomen: vraag aan je kapper om alleen je uitgroei bij te werken en laat de haarlengtes ongemoeid. Die  kunnen wachten tot je voor en volledige opfrisbeurt gaat. Voor mensen die zelf kleuren: als je twee flesjes moet mengen, dan ben je met echt verf bezig en kan je haar eronder lijden.”

7 Kan ik mijn haar zomaar ontkleuren?

” Dat hangt af van de conditie Ontkleuren is een pak agressiever dan een gewone kleuring. Als je haar beschadigd is, zal de kapper het wellicht afraden. Een natuurlijke en gezonde basis is de beste om mee te werken. Heb je jouw lokken al eens bruin of rood geverfd, dan is het een ander verhaal. De haarlengtes zullen niet vlot ontkleuren. De uitgroei wel, al zal de kapper op de haarwortels misschien een minder sterk product gebruiken om een kleurverschil te voorkomen. De hoofdhuis is warm, waardoor het op die plaats sneller ontkleurt.Tips na de behandeling: wees voorzichtig. Wie streeft naar extra blond moet er rekening mee houden dat het extreem droog kan worden en misschien afbreekt.Vandaag bestaat er wel producten die de lokken beschermen tijdens het proces, waardoor kappers iets verder kunnen gaan. Vroeger waren die heel duur, maar de nieuwe  generatie maakt een verschil in je portemonnee. Belangrijk ontkleur nooit zelf, dat is om problemen vragen.”

8 Wat kan ik doen aan statische elektriciteit? 

“Statische elektriciteit ontstaat door wrijving met synthetische stoffen en materialen: een plastic kam of borstel, mutsen, kappen enzovoort kunnen ertoe leiden dat er haartjes naar omhoog komen. Mensen met fijn haar ondervinden er meer last van: hun lokken zijn “lichter en gaan makkelijker zweven.Ook droog haar is gevoeliger voor wrijving. Het vervelende effect kun je simpel tegengaan. Eerst en vooral door synthetische materialen zo veel mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld: kies voor een houten borstel met varkenshaar of kam met antistatische laagjes. Een druppeltje olie of serum brengt ook soelaas. Wrijf het door je haar en het blijft netjes liggen. Gewone conditioner helpt ook. Niet doen: het haar bevochtigen, want dan raakt het uit model.”

9 Kunnen beachwaves met een permanent? 

“Je maakt de mooiste beach waves met een platte tang, krultang of door de haren op een speciale manier te brushen. Bepaalde merken hebben lichte permanenten uitgebracht, maar ze helpen alleen om golvende mokken – die jij of de kapper maakt – te ondersteunen. Na een tweetal maanden zijn de subtiele krullen volledig uitgezakt en blijf je met het droge effect in je haar zitten. Als je deze behandeling overweegt, zal het uiteindelijke resultaat wellicht teleurstellen. Permanenten zijn bovendien af te raden bij dames met fijn haar. Ook vrouwen met gekleurde of ontkleurde lokken blijven er beter van weg omdat het de glans wegneemt. Daarnaast krijg je met een permanent nooit slag of krullen die er natuurlijk uitzien.”

10 Hoe maak ik komaf met roos?

” Er bestaan verschillende types roos: een vette soort, die tegen de hoofdhuid kleeft en veel jeuk geeft, en een droge variant. Die laatste bestaat uit loszittende schilfers en komt sneller op je kleren terecht.  Bij de apotheek, de kapper en in de supermarkt vind je speciale antiroosshampoos. De producten van bij de apotheker zijn meestal zeer effecient, al ontbreek vaak het verzorgende aspect voor je haar. Het zal na een wasbeurt misschien iets minder goed vallen en een goede conditioner wordt onmisbaar. De kapper heeft shampoos die heel goed zijn tegen schilfers en verzorgend werken. Wees voorzichtig met producten uit de supermarkt, vanwege de toegevoegde siliconen.  In het kapsalon kun je het vervelende verschijnsel ook aanpakken met een peeling die roos losmaakt. Is het probleem hardnekkig, dan heb je misschien psoriasis.  In dat geval ga je best langs bij een dermatoloog. De dokter kan je een middel voorschrijven op basis van cortisone.”

 

 

Advertenties

2 thoughts on “De 10 meest gestelde vragen aan de BV-kapper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s