De juiste sportschoenen om in de stad te lopen.

20161122082905Hardlopen is geweldig goed voor je. Je voelt je beter, het verlaagt je bloeddruk en houdt je hart gezond.

Grote steden bieden voldoende plekjes als het aankomt op je favoriete sport. Maar met zoveel verschillende soorten terrein ben je misschien verrast te horen dat niet alle soorten schoenen voor alle soorten ondergrond geschikt zijn. Van kasseien tot zandpaden, iedere ondergrond heeft zijn eigenschappen. Maar welke schoen is geschikt voor welke ondergrond?

Ken je voettype

“Lopen versterkt de voeten, verbetert de bloedsomloop en verhoogt de flexibiliteit. Maar als er een fout in de steunstructuur zit, kan je je vroeg of laat aan letsels verwachten.” Kijk dus voordat je richting de winkel gaat eens goed naar de zolen van je oude schoenen en zie waar de slijtage zit. Afhankelijk van de brug van je voet – plat, neutraal of hoog – heeft jouw voet unieke noden. Door op voorhandn te weten wat voor een type voet je hebt, kan je sneller een selectie maken in de winkel.

Weet je niet wat voor type brug jouw voet heeft? Ga rechtop staan, met je gewicht even verspreid over je twee voeten en kijk naar deze tekenen:

  • Normale/neutrale brug – als je de helft van je brug kan zien dan val je binnen het normale type. Hardlopers met normale bruggen kunnen bijna alle soorten sportschoenen dragen met een middelmatige steun.
  • Platte brug – het midden van de voet komt op de vloer of staat er plat op. Zoek een sportschoen met veel stabiliteit rond de enkel om binnenwaartse druk van de voet te compenseren.
  • Hoge brug – past er een golfballetje onder de brug van je voet? Dit betekent dat je voet supineert of naar buiten rolt. Hardlopers met hoge bruggen krijgen hoger in het been last, dus kies een schoen met zachtere middenzolen.

Laat zolen de schok absorberen

“Idealiter zijn zachte ondergronden beter voor hardlopers.” “Maar in een stad waar er niet altijd hardlooppistes te vinden zijn, moeten lopers een schoen kiezen met goede schokabsorptie.” Telkens wanneer een loper een stap neemt, incasseert zijn voet 2,5 maal zijn lichaamsgewicht.
Lopen op een harde ondergrond met schoenen met slechte demping kan niet alleen voet-, maar ook been- en rugproblemen veroorzaken. Een loopschoen met de juiste schokabsorptie verlicht druk op de gewrichten en onderste ledematen.

Overweeg een crosstrainingschoen

Hardlopers die in de stad wonen, lopen vaak op kasseien of asfalt. Het probleem is dat zulke ondergronden serieuze schade aan de voet kunnen veroorzaken. Ik raadt dan ook een sportschoen die geschikt is voor crosstraining aan voor iedereen die op harde of oneffen gronden loopt.
“Crosstrainingschoenen zijn perfect voor stadslopers omdat ze de hoek in de hiel niet verhogen. Het is beter om iets lagers en meer stabieler te kiezen.” Dus de volgende keer dat je de straat op gaat, laat je hardloopschoenen voor wat ze zijn en kies je voor crosstrainers. Zo vermijd je verstuikte enkels en stressbreuken.”

De juiste hardloopschoenen kopen, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door jouw voettype te kennen en een schoen met een serieuze schokabsorptie te kiezen, kan je al veel letsels vermijden en op allerlei verschillende terreinen lopen. Volg deze tips en je kan met een gerust hart de baan op, wetend dat jij de beste schoenen hebt, waar je voeten je ook naar toe nemen.

Een reactie op “De juiste sportschoenen om in de stad te lopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s