De oorsprong van het woord “Carnaval”

20170216064156Waarom carnaval? Wat is de oorsprong van dit woord en het verhaal erachter? Lees snel verder voor een ware verrassing!

Oorsprong van het woord carnaval

Carnaval is de naam die wordt gegeven aan de drie weken die voorafgaan aan de Vastentijd. De oorsprong van Carnaval komt van de Griekse Apokries, waarin het normaal was een periode mee te maken waarin men zich onthield van het eten van vlees. Apokries is een afkorting van de Griekse uitdrukking “onthouden van vlees”.

Geschiedenis van Carnaval

Natuurlijk denken we meteen aan de verkleedfeestjes, de vieringen en het dansen van jong en oud als het woord “Carnaval” in ons opkomt. De oorsprong van Carnaval is echter verder te zoeken, en kent zijn begin in Griekenland, waar de meest feestjes gehouden worden omdat ze gekend zijn voor hun prachtige marsen:

  • Patra, waar Carnaval tot in de 19de gaat.
  • Thiva, waar een “huwelijksdorp” jaarlijks gevierd wordt. Ook begint de Tsiknopempti (dag waar enorme hoeveelheden vlees worden geconsumeerd, vlak voor de Vastenperiode).
  • Plaka in Athene, waar de feestelijkheden vroeg in de dag beginnen en tot de late uurtjes doorgaan.
  • In de laatste jaren is het Moschato Carnaval een van de grootste Carnavals geworden in Athene met een jaarlijks groeiend aantal deelnemers.

Waarom Carnaval vieren?

Om dit jaar Carnaval te vieren kunnen we bijvoorbeeld een kijkje nemen naar carnavalkostuums die we zelf kunnen maken. Voor inspiratie kunnen we steeds enkele ideetjesin gedachten houden om een leuk kostuum te maken!.

Hoe vieren jullie carnaval?

Een reactie op “De oorsprong van het woord “Carnaval”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s