TextPicture20170709_0339Zoek jij verdieping, wil je van je schermverslaving af of ben je gewoon de sleur zat? Regel een vakantie waarbij je iets beleeft, leert of doet. Reistrendwatcher Tessa aan de stagge: ‘op reis gaan en met extra geestelijke bagage terugkomen, daar heb je het hele jaar plezier van.’

1. Voor wie altijd haast heeft.

Meestal zijn we bezig zo snel mogelijk op onze bestemming te komen. We scheuren over de route du Soleil of slikken een slaappil in het vliegtuig om maar zo min mogelijk van de vlucht mee te krijgen. Zeker met jonge kinderen word je vaak een beetje geleefd. Dat kan ook anders! Maak dit jaar de reis en niet de bestemming tot doel. Deze vakantie is bedoeld om weer even écht naar jezelf te luisteren: wat wil je, waar wil je zijn, wat is vandaag goed voor jou en je gezin? Kies voor de B- of c- wegen en zie waar die heen leiden. Waar heb je vandaag zin in: strand, bos, een leuke stad? Laat je leiden door je gemoedstoestand. Vrijheid ten top! Tessa aan de Stegge: ‘Niet plannen, maar gewoon gaan. Neem een tentje mee of huur een camper van een particulier. Dat kan bijvoorbeeld via Camp Too, een soort airbnb voor kampeerders.’ Vooral buiten het hoogseizoen kun je met z’n tweetjes vrijwel overal op de bonnefooi terecht. En ook met jonge kinderen is het een feest om op avontuur te gaan. Denk er nog een leuke labrador bij en het plaatje is compleet.

2. Voor wie haar vriendenkring wil uitbreiden.

Of je nu een relatie hebt of niet, vakantie is een uitgelezen mogelijkheid om lekker met je passie bezig te zijn. Maar wat als jij dol bent op koken, paardrijden, diepzeevissen of salsadansen en je geliefde of vrienden vinden daar niets aan? Dan zijn er speciale themagroepsvakanties die je kunt boeken. Tess aan de Stegge: ‘Connecten met mensen over de hele wereld met wie je een passie deelt, heeft een grote meerwaarde. Je maakt misschien wel vrienden voor het leven.’ Wie meer gesteld is op haar privacy en geen zin heeft om bijvoorbeeld een kamer te delen, kan dit voorkomen door de vakantie zelf te regelen en vooraf of ter plekke contact te zoeken met gelijkgestemden via apps als MeetMe, Skout of Meetup.

3. Als je zelfvertrouwen wel even een boost kan gebruiken.

Niets geeft zo’n kick als doen waar je al jaren van droomt, maar steeds maar niet durfde. Voor Tessa aan de Stegge was dat alleen op vakantie gaan. ‘Ik vond dat geweldig! Normaal ben ik vaak bezig met wat mijn reisgenoot zou willen, met concessies doen. Nu moest ik elke dag bedenken wat ik wilde. Je leert zelf weer helemaal kennen. Ook sta je in je eentje veel meer open voor contact met andere mensen. Uit onderzoek blijkt dat heel veel mensen graag eens alleen op reis zouden willen en ik zou het ook zeker aanraden. Of het nou een weekendje musea – bingen is in Parijs of een maand in je eentje naar Bali. ‘Ook op Fysieke overwinningen kun je het hele jaar teren. Een berg beklimmen, op bootcamp gaan, de marathon van New York lopen. Anything goes, als je er maar iets voor moet overwinnen. Kijk eens op Gils -love2run of bij reisorganisatie Shoestring. Na zo’n vakantie heb je gegarandeerd een trot gevoel en een paar stoere verhalen in de pocket. Je zult merken dat je daarna ook op andere gebieden een stuk zekerder wordt. Yes you can!

4. Voor schermverslaafden.

Hout sprokkelen in het bos en vers gevangen vis bereiden boven een kampvuur, Expeditie Robinson spelen met een vriendengroep, of à la de Reese Witherspoon – film Wild, alleen de natuur intrekken. Ga back to basics en laat het moderne leven en de daarbij behorende stress helemaal los. Tessa aan de Stegge: ‘De een maakt er echt een survival detox en gaat zonder smartphone, IPad en laptop op pad. Waar het om gaat is dat je bewust unplugged bent en weer contact maakt met je vrienden, je gezin en jezelf.’ Maak je hooft leeg tijdens een kanotocht over de Zweedse meren, wandel door de bossen van het Zwarte woud of kom tot rust in een wifiloos vakantiehuis in de middle of nowhere. Gooi je haar los (jij), laat je baart staan (hij) en geef je over aan het ritme van de natuur. Na een dag of wat ben je misschien een tikje groezelig, maar oh zo gelukkig. Bovendien werkt het bevrijdend om te ontdekken dat je prima zonder al die technologische snufjes en luxe kunt.

5. Voor wie verdieping zoekt in haar leven.

In je leven kun je in verschillende fases terechtkomen, waarbinnen je even stuurloos bent. Weet je niet wat je wil op het gebied van werk, een nieuwe studie of na het verwerken van een dip: een goede daad verrichten maakt gelukkig, zo blijkt uit onderzoek. Je zelfwaardering schiet omhoog, en terecht! De combinatie met een heerlijke vakantie is helemaal goud. Voluntarisme is al een paar jaar een trend. Denk aan schildpadden redden op Costa Rica of een school bouwen in Kenia. Maar er komen steeds meer nieuwe vomen bij. Kijk bijvoorbeeld eens op WWOOF.net. Dat staat voor World Wilde Opportunities On Organic Farms. Tess aan de Stegge: Dat is te vergelijken met kibboets. In ruil voor kost en inwoning word je tijdelijk onderdeel van een community waarbij milieu – en mensvriendelijkheid vooropstaat. Je kunt bijvoorbeeld op het land werken, koken of huizen bouwen.’ Een andere tof initiatief is Gigrove, een soort vakantieversie van de deeleconomie. Via dit platform kun je ergens gratis verblijven in ruil voor je skills. Je maakt een profiel aan waarbij je aangeeft wat jij goed kunt, bijvoorbeeld fotograferen, een website bouwen, teksten schrijven of koken. Vervolgens zie je waar er behoefte is aan jouw talent en leg je contact met een bedrijfje op een mooie locatie. Zo kom je thuis met een rugzak vol ervaringen. En een hele berg karmapunten, mooi meegenomen.’

6. Voor wie de sleur zat is.

Word je onrustig van een te geregeld bestaan? Intense momenten door het hele jaar heen, geven je het gevoel dat je echt leeft. Bovendien heb je zo steeds iets om naar uit te kijken. Het is een trend om korter en vaker op reis te gaan om zo veel mogelijk herinneringen te verzamelen. ‘Festivals aflopen, is daar een mooi voorbeeld van,’ zegt Tessa aan de Stegge. Maar ook eten in een sterrenrestaurant en daarna een nachtje logeren in een supermooi hotel geeft het gevoel dat je er helemaal uit bent geweest.’ Omdat het maar kort duur, beleef je je trip extra bewust. En het grote voordeel is dat er tijd en geld over is om nog ergens anders heen te gaan. Zo kun je het hele jaar vullen met heerlijke minivakanties en herinneringen maken met allerlei reisgenoten: je lief, beste vriendin, de complete vriendengroep of je moeder.

7. Voor wie zichzelf wil vinden.

We laten ons nogal eens leiden door verwachtingen of dingen die toevallig op ons pad komen. Maak een pas op de plaats en kijk in je hart: wil je zo doorgaan of moet het roer om?  Tessa  aan de Stegge noemt het een ‘transportation’: een vakantie waarbij je jezelf omvormt, opnieuw uitvindt. ‘Veel twintigers en dertigers maken een fase door waarin ze zich afvragen: wie ben ik en wat wil ik? Of ze hebben een burn – out achter de rug en willen leren hoe ze het anders kunnen aanpakken. ‘Dit kan onder begeleiding van een coach of psycholoog, maar je kunt ook voor de spirituele weg kiezen met een meditatie – mindfulness – of yogacursus of een stilteretraite. Het gaat erom dat je uit je dagelijkse patroon stapt en teruggaat naar de basis: jijzelf. Zie het als een wedergeboorte waarin je nagaat of je wel op de goede weg zit en zo nee, wat beter bij je past. Je kunt ervoor naar India of Thailand, maar ook dichter bij huis worden deze vakanties aangeboden. Ook als je best tevreden bent met je bestaan, kan het verrijkend zijn om te ontdekken wat stilte met je doet of wat meditatie kan toevoegen aan je leven.

8. Voor iedereen met relatietroubles

Dreigen jullie uit elkaar te groeien of vechten jullie elkaar de tent uit? Dan kan een vakantie de relatie  weer een boost geven. Als er echt iets gefixt moet worden, is een red – je – relatie – vakantie een optie. Onder begeleiding van een therapeut onderzoek je waar de pijnpunten zitten en wat je daaraan kunt doen. Niet de hele dag natuurlijk, want dan wordt je zeker gillend gek, maar een paar sessies in bijvoorbeeld een week of weekend. En op een mooie locatie, weg van de dagelijkse beslommeringen. Zijn er geen grote issues, maar kunnen jullie wel een flinke snuf romantiek gebruiken, dan raadt Tessa aan de Stegge aan om samen iets nieuws te ondernemen. ‘ Huur bijvoorbeeld een auto en ga op avontuur. Vaak herontdek je dan weer wat je zo leuk vod aan de andere.’ Bij een prille relatie is samen op vakantie gaan de perfecte test om uit te vinden of je wel bij elkaar past. Kom je je tentje of hotelkamer niet uit, dan zit het wel goed. Heb je de neiging om ter plekke te gaan tinderen, dan moet je dat misschien maar doen.

9. Voor controlfreaks

Dit is de ultieme loslaatoefening! Een groeiend aantal organisaties biedt verrassingsvakanties aan. Via sites als Verrassingstickets.nl of Opverrassing.nl kun je een thema kiezen en dan hoor je zeven dagen voor vertrek wat je reisbestemming is. Er zijn ook aanbieders waarbij je pas op Schiphol ontdekt wat je bestemming is, bijvoorbeeld Srprs.me. Tessa aan de Stegge: ‘het idee is dat je uit je comfortzone stapt en de controle helemaal loslaat. Geplande vakanties waarbij je je uitgebreid inleest en voorbereidt, zijn vaak of een bevestiging van wat je had verwacht of een teleurstelling. Hoe leuk is het om je te laten verrassen?  Maar wat nou als je met een koffer volzomerjurkjes en bikini’s naar Alaska vliegt? Of met een bergbeklimmers wordt opgescheept, terwijl je hoogtevrees hebt?  Om dat soort drama’s te voorkomen, kun je vaak wel een thema kiezen, zoals ‘zon’, actief ‘ of’ stad’. Want ook verrassingsreisjes mag je best een beetje de gewenste richting op sturen. Durf het aan en je zult merken dat het helemaal niet ze eng is om de touwtjes eens niet in handen te hebben. En dat geldt niet alleen voor vakanties.

10. Voor individualisten.

Stop met de toerist uithangen en blend in. Maak een praatje met de oude mannen op het pleintje, ga voetballen met de buurtkinderen  en dineer in een met tl- buizen verlicht tentje waar de televisie standaard aanstaat, maar waar het eten goddelijk en spotgoedkoop is. Natuurlijk slaap je bij mensen thuis via airbnb of boek je een bed & breakfast  waarbij je een samen met de familie aan de ontbijttafel zit. Tessa aan de Stegge: ‘En volg vooral alle tips van de locals op. Misschien mis je zo de standaard high -light uit de reisgids, maar je maakt wel weer heel andere en vaak bijzondere dingen mee.’ Je kunt bijvoorbeeld een kookworkshop doen waarbij je streekgerechten leert bereiden of een plaatselijke ambacht leren. Meedoen aan religieuze ceremonies is ook een goede manier om contact te maken. Er zijn allerlei organisaties die op deze trend inhaken, zoals Better Places, I like Local, Withlocals en Sleeping With The locals. Ontdek hoe je Flexibel kunt zijn, maar toch trouw aan jezelf blijft. Dat is ook waardevol in bijvoorbeeld je werk.

– Wie is Tessa?

Tessa aan de Stegge is reistrendwachter en oprichtster van Cherry LAB, een bureau dat onderzoek doet naar de nieuwste reistrends Ze pikken de krenten uit de pap

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s