TextPicture20170705_1023Straks in de knop, net ontloken, in volle bloei, met dramatisch vallende blaadjes… Naar rozen blijf je verwonderd kijken: zo veel schoonheid! Het is maar goed dat er oersterke ‘doorbloeiers’ zijn, die niet van ophouden weten.

Familiekwestie

Dappere doorbloeiers zie je in allerlei rozenfamilies terug en de diversiteit is enorm. Deze shortlist van soorten geeft een impressie: grootbloemige rozen of thee-rozen, met spectaculaire bloemen aan een stevige steel. Ze groeien tot circa 80cm hoogte. Trosrozen met hun rijke bloemenbundels. De hoogte kan variëren van heel laag tot anderenhalve meter hoog. Er zijn zelfs bodembedekkerde trosrozen die met hun takken over de grond kruipen. Heel handig bij het voorkomen van onkruid. Stamrozen zijn ideaal voor terras of balkon; vanaf mei in pot te koop.Bescherm ze wel in de winter, want rozen in pot zijn gevoelig voor vorst. Heesterrozen vormen prachtige , breed groeiende hagen met enkelvoudige of gevulde bloemen, vaak in trossen. Klimrozen kunnen zowel groot – als kleinbloemig zijn en wel tot tien meter in de hoogte reiken, Engelse rozen hebben meestal grote gekwartierde of komvormige bloemen in zachte pasteltinten. De struiken kunnen tot meer dan een meter hoog worden.

Tip:

Een plekje in de frisse wind is geen probleem voor een roos het helpt zelfs tegen zieketen, meeldauw en lijzen.

Meer is mooier

Tot en met de achttiende eeuw waren in Europa alleen botanische rozen bekend, meestal gekweekt in kloostertuinen voor medicinaal gebruik. Pas rond 1800 weet Napoleons eerste vrouw, Josephine de Beauharnais, enkele rozen uit China naar Frankrijk te halen en op te kweken in haar legendarische rozentuin. Deze rozen bezaten de toen nog bijzondere eigenschap om meerdere malen per seizoen te bloeien. Typische negentiende-eeuwse lievelingen zijn de fantastisch ruikende Bourbon- en remontantrozen. De neem van de laatste soort zegt het al: na de bloei ‘remonteren’ ze, gaan ze opnieuw bloeien.

Tot de vorst valt 

De keus is eenvoudig: van doorbloeiende rozen heb je het langst plezier, vaak tot ver in de herfst. Een kanjer onder de klimrozen is ‘Compassion’, maar trosroos ‘Bonica’ is ook een geweldenaar die de hele zomer doorbloeit. De truc is om geregeld uitgebloeide bloemen te verwijderen, zodat er weer ruimte komt voor nieuwe knoppen. Geregeld een mooi boeket plukken kan natuurlijk ook. Door een verwelkte bloem weg te knippen, gaat namelijk alle energie van de plant naar de productie van een nieuwe bloem. Wel even opletten waar je de snoeischaar zet. Knip net boven een volledig blad met vijf deelblaadjes. In de oksel van zo’n blad zie je een ‘volwassen oog’ zitten dat weer kan uitgroeien tot een knop.

Goed geplant

Een gunstige plek uitzoeken is eigenlijk het halve werk. Rozen hebben zo’n vijf uur zon per dag nodig, dus mijd de echte schaduw, Kale-wortel-rozen kunnen van Oktober t/m April in de volle grond worden geplant.  Kies liefst een plek waar nog geen roos heeft gestaan. De grond moet goed doorlatend zijn, want rozen houden niet van natte voeten. Maak een groot plantgat (circa 50x50cm) en meng de bestaande grond met rozengrond en koemest. Plant de roos zo diep dat het oculatie-punt (waar de eerste zijtakken aan de stam zitten) net onder de grond zit. Geef de eerste maanden ruim water, zodat de roos een goed wortelgestel kan vormen.

Dit helpt echt

  • Strooi in het voorjaar voor de eerste bloei speciale rozenmest – waar onder andere beendermeel in verwerkt is – in een kring om de roos. Geeft daarna direct water om de meststoffen goed op te laten lossen.
  • Woel in oktober organische (koe-) mest door de grond rond de roos. Deze mest wordt langzaam opgenomen en geeft de roos genoeg voedsel tot het vroege voorjaar.
  • Wees niet bang om aan het beging van de lente te snoeien, het bevordert echt de groei. Op de website  staan filmpjes met goede uitleg.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s