capture7-9-2017_23027_PMWe schminken ons om er mooier uit te zien. Maar ontschminken is minstens even belangrijk.  Meer zelfs. Het een kan niet zonder het andere als we ons natuurlijke schoonheid op lange termijn willen behouden.

Geef toe: we kruipen allemaal wel eens in bed zonder ons te ontschminken. En we beseffen dat onze huid daar niet vrolijker van wordt. En als we ons dan wel ontschminken, beseffen we meestal niet dat we het veel te snel en te slordig doen. En eerlijk, wie gebruikt nog tonic? Geloof ons, tonic heeft zijn nut.

Ontschmink eerst je ogen…

Wie rond de ogen een gevoelige huid heeft, koopt best een specifieke ontschminker voor de ogen. Doe wat ontschminker op een watje, leg het op je oog en laat het een paar seconden liggen, dan komt de make-up beter vrij. Wrijf dan met een neerwaartse beweging de make-up weg. Wat overblijft verwijder je met een in ontschminker gedrenkt wattenstaafje.

TIP Voor wie veel mascara draagt: leg een doekje onder je oog terwijl je de mascara verwijdert. Zo vermijd je dat je hele gezicht zwart wordt.

TIP Voor wie lenzen draagt: als je kan, doe je lenzen dan uit tijdens het ontschminken. Als dat niet kan, zorg dan dat je oog niet in contact komt met grote hoeveelheden product. Werk dus fijn en gebruik daarom liever wattenstaafjes dan watjes. Kies ook een product dat door een oogarts getest is. Geen zorgen: bijna alle ontschminkers zijn dat. Spoel je oog daarna goed uit met water zodat je zeker geen product achterlaat

…dan het gezicht

1. Kam je haar naar achter of haal het uit je gezicht met een diadeem. Maak je gezicht nat met lauw water . Een beetje warmte is nodig om je poriën open te zetten. Zo kan je straks dieper reinigen.

2. Neem je ontschminker (een die is aangepast aan je huidtype!) en masseer het product minstens 60 seconden over je gezicht. Maak hiervoor kleine cirkelbewegingen met je vingers. Door diep te masseren maak je de make-up beter los en verwijder je meteen alle dode huidcellen. Bovendien stimuleer je zo de bloedcirculatie, wat voor een gladde, zachte huid zorgt. Besteed voldoende aandacht aan het voorhoofd, de neus, de kin en de haarlijn, want daar heb je veel onzuiverheden.

3. Spoel even met lauw water . Herhaal stap 2, want ongetwijfeld zijn er nog resten make-up blijven hangen.

4. Maak je gezicht handdoek droog en breng met een watje tonic aan. Dankzij de tonic zullen de laatste restjes reinigingsmelk verdwijnen. Dat is goed, want ontschminker die blijft zitten, kan de poriën doen verstoppen. Tonic is ook verkoelend; daardoor gaan je poriën weer dicht en is je huid beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Gebruik een tonic zonder alcohol (anders droogt de huid uit) en vermijd de zone rond de ogen en de mond.

5. Nu moet je je huid weer voeden met (afhankelijk van het tijdstip) dag- of nachtcrème

Let op: vergeet niet de hals te reinigen en te verzorgen. Dit deel van de huid vereist minstens evenveel aandacht.

Wanneer ontschminken ?

Ontschmink ook ’s morgens voor je make-up aanbrengt. Dat klinkt misschien vreemd, want je komt net uit je bed. Maar vergis je niet. ’s Nachts herstelt de huid zich en komen er veel dode huidcellen vrij. Schminken op een oneffen huid is geen goed idee.

Uiteraard ontschmink je ’s avonds voor je gaat slapen. Denk er ook eens aan om je gezicht degelijk te reinigen als je geen make-up hebt gedragen. De hele dag is ons gezicht blootgesteld aan vervuiling. Je zal ervan opkijken wat er allemaal uit je poriën komt.

Tips voor de luie ontschminker

Als je dan toch eens écht geen tijd hebt en je wil doodmoe of dronken in je bed kruipen, bestaat er een noodoplossing. Zorg dat er altijd ontschminkingsdoekjes naast je bed staan. Ga voor het slapengaan met een doekje over je gezicht, dan heb je toch een beetje vuil verwijderd. Want: ook al heb je maar 60 procent van de make-up verwijderd, die 60 procent zal al niet meer kunnen leiden tot eventuele neveneffecten als vroege rimpels, puisten en verstopte poriën

Extra tip

Gebruik lauwwarm water om de poriën goed te openen, zodat je de huid goed kan reinigen. Eindig je beauty treatment met koud water. Dit sluit de poriën opnieuw en stimuleert de huid.

Met schmink op onder de wol kruipen

Toegegeven, het klinkt verleidelijk: na een avondje stappen vermoeid in bed kruipen zonder het laagje schmink van je gezicht te halen. Maar hoe moe je ook bent, je huid elke avond ontschminken en reinigen loont de moeite.

De dermatoloog licht toe: ‘Je huid ontschminken en reinigen voor het slapengaan draagt bij tot een mooie huid. Zeker als je een vette huid hebt, die naar acne neigt, kruip je het best niet onder de wol met schmink op. Dat je huid ademt als je alle make-up van je gezicht haalt, is een fabeltje. Huid ademt niet aan de buitenkant, wel aan de binnenkant. Ga je uitzonderlijk ‘ns slapen met make-up, dan is dat geen ramp. Wel wordt het problematisch als je er een gewoonte van maakt. Maar je te veel en te grondig wassen, zoals dagelijks een scrub gebruiken en tweemaal douchen, raden wij je ook ten stelligste af. Op die manier maak je je opperhuid (de bovenste huidlaag) poreus, waardoor zijn beschermingsfunctie wegvalt. Zo loop je meer kans op irritatie.

Vooral als je een droge huid hebt, moet je je niet te buiten gaan aan het smeren van reinigingsproducten. Je droogt er je huid mee uit. Het beste is om je gezicht dagelijks één keer te reinigen, liefst met water en eventueel met een zeep zonder zeep. Hoe vaak je je gezicht wast, hangt echter van je huidtype af.’

Advertenties

3 gedachtes over “Ontschminken is een must.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s