Balletjes in tomatensaus met puree.

capture7-9-2017_40029_PM

Met deze heerlijke Balletjes in Tomatensaus scoor je direct bij je gasten..

Wat heb je nodig:

800g Gemengd gehakt, Spaghettikruiden, Bloem, 1Liter  Runderbouillon, 200g Boter, 200g Bloem, 1Liter Melk, 2 Grote blikken Tomatenpuree, 1 Eetlepel Whisky, Verse Peterselie, Aardappelen, 1dl Melk, 1 Ei, Vetstof, Peper en Zout, Nootmuskaat.

Hoe maak je balletjes in Tomatensaus klaar:

  • Kruid het gehakt met de spaghettikruiden en rol de balletjes.
  • Rol dan de balletjes door de bloem en kook ze in de Bouillon. Door de warmte vormt de bloem een korstje en vallen de balletjes niet uiteen. Roer ook niet te veel, zodat de balletjes zeker niet uiteenvallen.
  • Gaar de balletjes 10 minuutjes op een zacht vuurtje en haal ze der dan uit. En leg ze in een potje om wat af te koelen.
  • Smelt ondertussen de boter en roer e bloem erdoor, zodat je een roux krijgt. Laat de roux 5-minuten opwarmen. Zo voorkomt je dat je saus een bloemsmaakt heeft.
  • Zet de pan van het vuur en giet er geleidelijk de melk bij. Roer stevig door om klonters te vermijden.
  • Voeg na de melk ook de bouillon aan toe.
  • Doe de tomatenpuree en de whisky bij de bechamel.
  • Roer goed en voeg de balletjes erbij.

Hoe maak je Puree klaar:

  • Schil en was de aardappelen.
  • Snijd de aardappelen in gelijke stukken. Om geen harde en zachte stukken te krijgen is het zeer belangrijk dat ze gelijktijdig gaar zijn.
  • Dompel de aardappel onder in koud, gezouten water. Het water wordt stilaan warm en de aardappelen gaan gelijkmatige garen. als je ze in kokend water gaart, wordt de buitenkant onmiddellijk bloemig, terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
  • Kook de aardappelen gaar gedurende 20 a 25 minuten.
  • Zet het vuur minder van zodra het water kookt: dan gaat de warmte langzaam in de aardappel.
  • Als ze gaar zijn, giet je de aardappelen af. Let erop dat je werkelijk al het water afgiet. Schud ze daarom nog eens goed op.
  • Draai de aardappelen door de roerzeef of plet ze met een pureestamper.
  • Maak in de puree een nestje en giet daar de melk in. Doe er ook het ei in. Als het ei rechtstreeks in contact komt met de warme puree, gaat het direct stollen en krijg je slierten ei in je puree.
  • Voeg de boter toe en roer met de garde krachtige door de puree. Door de aanwezigheid van het eiwit zal de puree heel luchtig worden. Kruid met peper, zout  en muskaatnoot.
Advertenties

2 thoughts on “Balletjes in tomatensaus met puree.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s