Hoe vaak verschoon jij je bed?

 

capture7-17-2017_94548_PMEen derde van je leven breng je slapend door. Dat betekent dat je ook een derde van je leven in bed ligt. Daarom is het belangrijk om deze plek goed schoon te houden. Maar hoe vaak verschoon je eigenlijk het bed? En waarom is het zo belangrijk?

Wat schuilt er allemaal tussen de lakens?

Als je je lakens onder een microscoop bekijkt, schrik je toch wel een beetje. Bijna elk bed heeft huisstofmijt, dit zijn microscopisch kleine beetjes die zich voeden met dode huidcellen. De enige manier om de populatie van deze beestjes onder controle te houden, is door het beddengoed op regelmatige basis te wassen. Maar er zijn meerdere reden om je bed schoon te houden. Ook dit schuilt er tussen de lakens:

Dode huidcellen

Je lichaam verliest per dag zo’n miljoen dode huidcellen. De meeste verlies je tijdens de slaap. En zoals al gezegd is dit voedsel voor huismijten.

Natuurlijke olien

Je  lichaam scheidt natuurlijke oliën uit als je slaapt, die uiteindelijk ook terechtkomen op je lakens.

Zweet

Als je het te warm krijgt tijdens het slapen, gaat je lichaam zweten om af te koelen. Vooral in de zomer heb je hier vaak last van of wanneer je ziek bent.

Lichaamssappen

Speeksel, bloed, urine en sperma kun je ook allemaal terug vinden op je lakens.

Kruimels

Ontbijt op bed of een nachtelijke snack? Lekker, maar er verdwijnen gegarandeerd kruimels in je bed. Een lokkertje voor insecten.

Hoe vaak moet je je lakens wassen?

Veel mensen verschonen hun bed slechts een keer per maand, maar dat is echt te weinig om het hygiënisch te houden. Je lakens moeten minstens een keer in de twee weken gewassen worden op zestig graden. Een keer per week is zelfs nog beter. En ben je ziek – of zorg je voor iemand die ziek is, verschoon dan dagelijks het bed. Desnoods alleen het kussensloop.

Vergeet ook niet twee keer per jaar je kussen te reinigen, omdat die schimmels, gisten en bacteriën bevatten en diarree, astma of bronchitis kunnen veroorzaken. Als je nog nooit je kussen hebt gewassen, overweeg dan om ‘m weg te gooien.

Advertenties

2 thoughts on “Hoe vaak verschoon jij je bed?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s