Trouwen maar dan anders…

capture8-11-2017_63545_PMRonden tafels, suites en kastelen worden uitgezwaaid op de tonen van Les Lacs du Connemara. Want het nieuwe trouwen heeft lak aan alle regeltjes en tradities die ooit bij een huwelijksfeest hebben gehoord. Wat overblijft, is een feest voor de liefde. Heel persoonlijk en liefst in een tot de verbeelding sprekend Pinterestdecor.

Wat is helemaal uit?

“De klassieke dagindeling waarbij je van gemeentehuis naar kerk naar receptie naar avondfeest trekt. Trouwfeesten worden vaker weekends, al dan niet met een bobo tipidorp waarin iedereen kan blijven slapen. Of koppels starten niet de dag, maar het avondfeest met een ceremonie.”

Handig decoratieadvies?

“Als je huurt, kom je soms duurder uit. Zeker voor kleine decoratie. De interieurtrends – marmeren vaasjes, gouden kandelaars – vind je goed koper in winkels als Hema of Flying Tiger. Na het feest kun je het hele lot op een tweedehandssite doorverkopen.Wees niet te zuinig. In de winkel kan het er groot en genoeg uitzien, zodra je de decoratie verplaatst naar die gigantische feestzaal valt ze vaak weg. Als je denkt dat je genoeg hebt, koop dan alles nog eens. Kies ook altijd voor grootste formaat.”

Het slimste groen? 

“Als je de prijs van een bosje bladgroen vergelijkt met die van een bosje bloemen, is de keuze snel gemaakt. Met bladgroen geefje zowel kleur als volume aan je tafeldecoratie. Een slimme keuze is de eucalyptusplant, omdat ze zo weinig water nodig heeft. Je kunt je versieringen dus een dag (of zelfs twee) voor het feest klaarzetten in de zaal.”

Beste budgettip?

“Een photobooth levert leuke souvenirs op, maar is ook een hap uit je budget. Voor originele foto’s kun  je net zo goed zelf een photowall maken: dan poseren je gasten voor een zelfgemaakte achtergrond met slingers of ballonnen”.

Is het duur? 

“Bij het horen van “wedding planner’, moeten we zelf ook altijd aan die film met Jennifer Lopez denken. En aan big American weddings. Dus ik snap best dat mensen ervan uitgaan dat de diensten van een wedding planner – erg duur zijn. Akkoord, je betaalt voor iets waarvan veel koppels zeggen dat ze het net zo goed zelf kunnen. Dat is ook zo. Maar sommige trouwers hebben bijvoorbeeld geen zin hebt om de dag voor hun feest uren lampionnen op te hangen.. En om alles de ochtend erna weer op te ruimen.  Wel, dan doen wij dat. Wij krijgen vaak te horen dat de gemoedsrust, het feit dat je er niet alleen voor staat, onbetaalbaar is.”

De leukste locaties? 

“Het liefst van al lijkt iedereen te willen trouwen in een bos, met een grote tent en foodtrucks. Tof, maar doorgaans zijn zulke plannen behalve duurder, ook gewoon praktisch niet haalbaar. Daarom zeggen wij: een zaal kan ook best leuk zijn. Die kun je inkleden zoals jij het wilt. Zoek naar een minder traditionele locatie waar je veel vrijheid krijgt en je cateraar of tafels en stoelen zelf kunt meebrengen.En voorzie in voldoende budget voor bloemen, planten en decoratie. Vaak zijn dat de laatste kosten, waardoor erop beknibbeld wordt. Ter wijl je beter af bent met een wat kalere, goedkopere zaal die je heel gezellig en persoonlijk inkleedt.”

Beste budgettip?

“Wij zijn overtuigde DIY’ers. Zoeken naar een even leuke budgetoplossing is voor ons een evidentie. Een bloemenslinger is peperduur, maar verwerk er veel klimop in en je maakt hetzelfde statement voor een schijntje van de prijs. Geen budget voor stoffen servetten? Papieren dan, maar wel met jullie namen erop gestempeld. Zolang het maar persoonlijk is.” Investeer in grote opvullers die impact hebben op de ruimte. Kleine details zoals strikjes en lintjes zijn leuk, maar je feest kan makkelijker zonder. Ook personeel is en heel grote kost waarop je kunt besparen, bijvoorbeeld met een selfservice bar. Dan koel je de drankjes in grote ijsemmers en kunnen de gasten zichzelf bedienen.”

Aan tafel?

“Het buffet is passe en het vaste gangenmenu dat aan tafel geserveerd wordt, is duurder. Een spontaan alternatief: food sharing, allerlei potjes en schoteltjes in het midden van de tafel en gezellig delen.”

Anders trouwen?

“Ceremonies die door een goede vriend worden geleid, een huwelijksweekend in plaats van een feest, een kortere gastenlijst, trouwfoto’s met een de hond: een bruidloft tegenwoordig is veel minder ‘het feest van de mama en de papa’, maar draait om het koppel zelf. Net dat maakt dat we weer meer voor trouwen zijn gaan voelen. De overtuiging ‘dat et toch maar een papiertje is ‘ lijkt vervangen door het romantische idee dat je je liefde op een persoonlijke manier kunt vieren.”

De comeback van?

“The big American wedding.Veel van onze, vooral jongere, bruidjes willen een groots feest met veel wit en roze, een bloemenboog voor de ceremonie en theatrale grote bloemstukken. We zien ook dat bohochic blijft, maar dat de klemtoon meer op chic komt te liggen.De veldbloemen worden bijvoorbeeld vervangen door luxueuzere boeketten met pioenen en anemonen.”

Kleur bekennen?

“Rood – en paarstinten gaan er stilaan uit en worden vervangen door chique, diepe tinten als emerald – groen en donkerblauw.”

Grootste valkuil?

“Niet iedereen op je feestje is 28. Een huwelijksfeest is geen verjaardagsfeest, er is een erg uiteenlopende groep gasten. Leuk, een walking dinner plant en een feest waarop goed gedanst mag worden, maar voorzie in de zaal in een gezellig salon voor de grootouders en oudere tantes en nonkels.Voor de jongere gasten richt je een kinderhoek in.”

Wat is in? Wat is uit?

“DIY blijft een trend, maar wordt anders ingevuld. We timmeren niet meer zelf, maar we kleden de zaal of locatie in. Dat past bij de comeback van luxe: guirlandes worden vervangen  door kroonluchters, we kiezen voor tafellinnen en huren een jazzband. Geen pallettenbanken meer in dat plaatje, wel Chesterfields.”

Slimste sfeermakers?

“Exorische binnenplanten: ze nemen veel volume in, waardoor ze je ruimte aankleden. En je hoeft je urbanjungle niet te kopen: wij huren onze planten via greenrent.be, waar je ze in de serre mag gaan kiezen.”

De ringen?

“Die worden persoonlijker. Er is meer vraag naar maatwerk. Man en vrouw kiezen niet per se dezelfde ring, maar een set van twee verschillende die bij elkaar passen. Witgoud was populair, maar nu doet warm, rood goed het ook goed.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s