Vlinders…

20191106_184929_0000 (1)Ben je ook super blij als de zomer der is, omdat je dan weet dat der weer veel heerlijke vlinders rond vliegen. Hier kom je te weten waarom lijken vlinders kriskras te vliegen? Waarom mag je ze niet aanraken?  Waarom zie je ze nooit op een fris groen blaadje zitten?

Borststuk.

  • Hier zitten de vliegspieren aan vastgehecht. Anders dan vogels, die hun vleugels op en neer bewegen en gebruikmaken van aerodynamica, vliegen vlinders door met hun vleugels in draaiende achtbewegingen de lucht naar benden te duwen, zodat turbulentie of een verschil in de luchtdruk ontstaat.

Grote vleugels voor z’n lichaam.

  • Handig, want ook met een hap uit zijn vleugel kan hij blijven vliegen. Sturen gebeurt met de achtervleugels. Voor een insect klappert de vlinder relatief weinig: zo’n vijf tot twintig keer per seconde.Ter vergelijking: een mug doet dat wel duizend keer, met het vervelende gezoem als gevolgCollage 2019-07-07 18_17_41

Schubjes.

  • Neem een vlinder nooit bij de vleugels vast, want dan verwijder je die schubben – het ‘stof’ dat op je vinger blijft zitten als je eraan komt. Schubjes zijn belangrijk om soortgenoten aan te trekken en om vijanden af te schrikken.

Collage 2019-07-07 18_04_04

Ogen op vleugels.

  • Ronde vlekken op vleugels die dienstdoen als zonnecollectoren. Vlinders kunnen pas vliegen als hun vliegspieren op temperatuur zijn – zo’n 32 graden. De schubben vangen de warmte op en geven die via een netwerk van fijne adertjes door aan het lijfje. Vooral’s en bij frisser weer kun je vlinders in de zon zien zitten om ‘op te laden’. Donkere vlinders leggen hun vleugels daarvoor plat open. Lichtgekleurde vlinders, zoals het koolwitje,houden de vleugels in een bepaalde hoek, zodat de warmte op het lichaam weerkaatst. Je vindt vlinders het meest op een ondergrond die snel opwarmt. Niet op een fris groen blaadje, maar op hout of het asfalt van een fietspad.

Achterlijf.

  • De meeste insecten houden tijdens de vlucht hun lijfje stil, maar de vlinders gaat tijdens het vliegen zijn borststuk en achterlijf juist voortdurend kantelen en bochten maken. Zo krijg je de typische fladdervlucht, het onvoorspelbare wisselen van links  naar rechts. Het fladderen helpt de vlinder bij het zoeken naar nectar of naar een plek om eitjes te leggen, maar het is ook een slimme strategie van de soort om zich moeilijker te laten vangen. Door zijn wispelturige traject weet hij de vogels of mensen met een vangnetje toch te verschalken.

Pootjes.

  • Bij het vliegen houdt de vlinders zijn pootjes tegen het lijf aangedrukt. Bij het landen strekt hij ze uit.Hij kwakt niet zomaar neer op een bloem.

Voelsprieten.

  • Worden vooral gebruikt om geuren te detecteren, bijvoorbeeld bij het zoeken van een partner. Bij sommige vlinders hebben ze een kompasfunctie.

Collage 2019-07-07 13_30_03

Roltong.

  • Belangrijk om nectar op te nemen en krachten op te doen om te kunnen vliegen. Opvallend: bepaalde soorten nachtvlinders hebben die roltong niet. Zij bouwen tijdens hun periode als rups reserves op en hebben bij het ontpoppen voldoende energie om enkele nachten te vliegen.

Collage 2019-07-06 16_00_45

Ogen.

  • Veel vlinders hebben een voorkeur voor bepaalde bloemen en vliegen doelgericht. Ze gebruiken hun ogen om het landschap af te speuren, op zoek naar plekjes waar ze nectar kunnen ‘tanken’ of eitjes kunnen leggen. Tussen natuurgebieden zijn bermen en tuinen met veel bloemen – Lavendel, vlinderstruiken, marjolein – belangrijke ‘tankstations’. Bepaalde kleuren, zoals rood, kunnen vlinders niet zien. Daarom zie je ze bijvoorbeeld zelden op klaprozen. Vlinders kunnen wel UV-licht zien. Sommige gele bloemen, zoals paardenbloemen en krokussen , hebben voor het mensenoog onzichtbare lijnen op de blaadjes,die de vlinder de weg naar de nectar wijzen.

Collage 2019-07-06 15_35_27

Rondfladderen of mooie in rechte lijn? 

  • “Bepaalde trekvlinders fladderen niet rond, maar vliegen in rechte lijn. “Ze draaien ook met hun achterlijf, maar voor de grote afstanden die ze afleggen, is fladderen niet efficiënt. Voorbeelden zijn de distelvlinder, die nu via Griekenland vanuit Israël massaal in onze streken arriveert, of de gamma-uil, een nachtvlinder, die vanuit Noord-Afrika naar Europa vliegen en tot 1.000 kilometer aflegt Opvallend: ze doen een enkele rit. Nadat ze hun eitjes hebben gelegd, gaan ze dood. Het zijn de nakomelingen die de terugvlucht doen. Deze trekvlinders halen 20km/u bij windstil weer.Als ze zich laten meevoeren door rugwinden, vliegen ze nog sneller. Een ‘gewone’ vlinder fladdert met ongeveer 10km/u.” De meeste vlinders zijn niet zo mobiel. “Tijdens hun korte leven – de meeste vlinders leven èèn tot drie weken, het koolwitje bijvoorbeeld amper zeven dagen – leggen ze maar kleine afstanden af. Er zijn meer avontuurlijke vlinders, zoals de dagpauwoog of de gehakkelde aurelia, die op  zoek gaan naar nieuwe leefgebieden en tot meerdere kilometers kunnen vliegen, en meer honkvaste vlinders, zoals bepaalde kwetsbare soorten in natuurgebieden, die geen autosnelwegen, kanalen of grote akkers oversteken en in hun leven maar enkele honderden meters afleggen.

-De foto’s heb ik allemaal in mijn mooie tuintje genomen…

3 reacties op ‘Vlinders…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s