We hebben een park en drie wereldoorlog begraafplaats geweest.

Ik neem jullie mee naar mijn nieuwsgierigheid naar de eerste wereldoorlog van 14 – 18.

 • Ik wou graag nog eens naar het park van Passchendaele Memorial Gardens gaan. Want tis echt zo een mooi wonder mooi park om te bezichtigen. Maar omdat we rap rond waren hebben we nog drie wereldoorlog begraafplaats bezocht.
Passchendaele Memorial Gardens.
 • Het Passchendaele Memorial Park combineert recreatie en natuurbeleving met de herinnering aan de Slag bij Passendale. In het park zijn 7 herinneringstuinen aangelegd in de symbolische vorm van een klaproos. Deze tuinen worden op vraag van het Memorial Museum Passchendaele 1917 door de verschillende naties die deelnamen aan de Slag bij Passendale, ingevuld met een ontwerp dat moderne kunst, poëzie en symbolische vegetatie uit dat land combineert.
 • Tijdens de komende herdenkingsjaren zullen de verschillende tuinen worden geopend. Na een bezoek aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 kan je tijdens een wandeling in het park op een ingetogen manier stilstaan bij de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Vanuit het park vertrekken ook thematische wandelingen naar Tyne Cot Cemetery en het Polygoonbos en een fietstocht die het WO I-erfgoed in Zonnebeke verbindt.
Aeroplane Cemetery.
 • De stad Ieper lag gedurende de oorlog centraal in de Ieperboog, het stuk front rond de stad waar de Britten en Duitsers jarenlang tegenover elkaar stonden. Ieper zelf bleef tijdens de oorlog in geallieerde handen. Het gebied van de huidige begraafplaats lag tot eind juli 1917 in niemandsland toen bij de Derde Slag om Ieper de gehuchten Verlorenhoek en Frezenberg werden heroverd. De volgende maand werd de aanleg van de begraafplaats gestart, aanvankelijk onder de naam New Cemetery, Frezenberg. Een tijdje later werd de huidige naam gegeven, naar het vliegtuigwrak dat nabij de plaats van het huidige Cross of Sacrifice neergestort was. Gevechtseenheden bleven de begraafplaats gebruiken tot het gebied in maart 1918 bij het Duitse lenteoffensief in vijandelijke handen viel. Na de herovering door de geallieerden werd de begraafplaats opnieuw gebruikt in september 1918. Na de oorlog werd ze uitgebreid met graven uit de omliggende slagvelden en met graven die werden overgebracht van de ontruimde begraafplaatsen Lock 8 Cemetery in Voormezele en Bedford House Cemetery (Enclosure No.5) in Zillebeke.
 • Er liggen nu 831 Britten, 48 Canadezen, 208 Australiërs, 17 Nieuw-Zeelanders en 1 Zuid-Afrikaan begraven. Acht doden worden met Special Memorials herdacht omdat hun graven niet meer gevonden werden en men neemt aan dat ze onder naamloze graven liggen.
 • De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd.
st. Charles de potyze.
 • Tijdens de Eerste Wereldoorlog bevond de locatie zich dicht bij de frontlijn van de Ieperboog. In de buurt bevond zich een schooltje dat werd beheerd door het Sint-Jozefsinstituut in Ieper. De Fransen gebruikten het als medische hulppost, “Poste de secours de Saint-Charles de Potyze”. Soldaten die overleden, werden begraven in een aangrenzende tuin. Tijdens de oorlog werden de school en de begraafplaats echter voor een groot stuk vernield. Aanvankelijk werden gesneuvelden in massagraven begraven, maar al gauw legde men individuele graven aan, zoals ook vastgelegd in een Franse wet van eind december 1915. Vanaf 1919 werd de begraafplaats hersteld en uitgebreid met graven uit de omliggende slagvelden. Vanaf 1920 konden Franse gesneuvelden ook gerepatrieerd worden. Veel onbekende doden kwamen in massagraven terecht; de grootste in België is het Ossuaire bij de Kemmelberg. Veel graven uit 1914 en 1915 raakten ook vernield bij de Derde Slag om Ieper. Wanneer men die graven terugvond en geen identificatie meer kon gebeuren kwamen ook deze resten in een massagraf. De begraafplaats Saint-Charles de Potyze telt nu zo’n 4.209 Franse graven, waarvan 762 niet geïdentificeerde. Ook het massagraf telt zo’n 616 onbekende graven. Nog steeds worden Franse gesneuvelden die tot een eeuw later worden teruggevonden in de vroegere slagvelden hier bijgezet.
 • De begraafplaats werd in 2008 beschermd als monument.
John McCrae.
 • Een van de best bekende sites van de Ieper Salient is ‘Essex Farm Cemetery’ en ‘Advanced Dressing Station’ waar John McCrae op 2 en 3 mei 1915 zijn wereldberoemde gedicht ‘In Flanders Fields’ schreef. Op dezelfde site kan je ook de kazematten (bomvrije schuilplaatsen) bezoeken. Ze fungeerden als medische hulppost voor de toenmalige geniebrug, de ‘Brielen Bridge’.De Site John McCrae ligt aan de Diksmuidseweg in Boezinge langs het kanaal op de kanaaldijk die werd aangelegd tussen 1636 en 1643 in opdracht van de Spaanse overheid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kanaaldijk voorzien van bunkers en dug-outs. Op deze plaats schreef John McCrae zijn beroempde gedicht ‘In Flanders Fields’. Na de oorlog werden de bunkers gebruikt als noodwoningen.
 • Hoog op de kanaaldijk staat ook het monument van de 49th West Riding Division’ die hier in de zomer van 1915 voor het eerst werd ingezet en grote verliezen leed.
 • De Essex Farm Cemetery ligt bij de site. Het is een begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission. De begraafplaats kreeg zijn naam van de nabij gelegen boerderij, de Essex Farm.

8 reacties op ‘We hebben een park en drie wereldoorlog begraafplaats geweest.

 1. Mooi verslag. Zelf vind ik docu’s van de tweede wereld oorlog interessant om te zien, maar daar blijft het wel een beetje bij. Jij bent er echt in geinteresseerd en dan is zulke plekken bezoeken echt de moeite.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vind ik zo geweldig om te zien. Maar vooral de geschiedenis vind ik zo geweldig. Ik moet der dan ook alles van weten. Nu zou ik ook eens naar Waterloo willen gaa . Dat ga over Leopold, moet ook intersant zijn

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s